Wiadomości Polska Zdrowie i styl życia Umysł na słodko: jak słodycze wpływają na procesy poznawcze
Zdrowie i styl życia

Umysł na słodko: jak słodycze wpływają na procesy poznawcze

Mózg potrzebuje glukozy, aby móc działać prawidłowo. Jednak spożywanie słodyczy nie jest najlepszym sposobem na jej dostarczenie, gdyż może prowadzić do zachowań kompulsywnych. Gdy organizm się do niej przyzwyczai, trudno jest z niej zrezygnować, co może jednak skutkować niekorzystnymi skutkami związanymi z nadmiernymi ilościami węglowodanów w diecie.

W badaniu przeprowadzonym przez naukowców z Uniwersytetu w Aarhus wykazano, że cukier wpływa na działanie systemu nagrody w mózgu w podobny sposób, jak substancje uzależniające. Wyniki te zostały opublikowane w magazynie „Scientific Reports”. Podczas badania, do celów porównawczych, świny otrzymywały słodką wodę, a ich mózgi były wnikliwie badane.

„Już po dwunastu dniach zauważyliśmy znaczące zmiany w układzie dopaminowym i opioidowym. Tak naprawdę układ opioidowy, który jest częścią chemii mózgu związanej z dobrym samopoczuciem i przyjemnością, aktywował się już po pierwszym podaniu” – mówi autor eksperymentu, Michael Winterdahl.

Doświadczanie czegoś, co ma dla nas sens, może przynieść nam wiele korzyści. Mózg wynagradza nas za takie zachowania, dostarczając poczucia zadowolenia i szczęścia. Może to być przebywanie z przyjaciółmi, nauka nowych umiejętności, osiągnięcie sukcesu zawodowego lub seks. Jednakże, podobne efekty może przynieść nam zażywanie niektórych substancji, w tym narkotyków, a także cukru.

„Jeśli cukier może zmienić układ nagrody w mózgu zaledwie w czasie 12 dni, jak widzieliśmy w eksperymencie ze świniami, można sobie wyobrazić, jak bardzo naturalne bodźce, takie jak nauka czy społeczne interakcje są spychane na bok i zastępowane cukrem czy innymi substancjami chemicznymi. Wszyscy domagamy się dopaminy, jeśli coś powoduje jej silniejszy wyrzut, to właśnie wybieramy” – podkreśla badacz.

Naukowcy wykazali, że cukier ma silne działanie, które może nawet przypominać objawy uzależnienia. Badacz z University of Florida opublikował w „British Journal of Sports Medicine” przegląd wielu badań dotyczących uzależnienia od cukru. Zwierzęta wykazały silne pożądanie kolejnej dawki cukru, rozwijającą się tolerancję, przykre objawy po odstawieniu i działanie na system opioidowy. Jego doświadczenia są szczególnie ważne, ponieważ wcześniejsze eksperymenty wykonywane były głównie na gryzoniach, których mózgi są mniej podobne do ludzkiego, niż świnie.

Jednak, w ostatnich latach, wyraźnie wzrosła świadomość na temat zdrowia, a wraz z nią pojawił się głos, by zwrócić uwagę na to, jak cukier wpływa na nasze codzienne życie. Badania wykazały, że cukier może wpływać negatywnie na ludzkie zdrowie, powodując m.in. otyłość, cukrzycę, choroby serca i wiele innych. Aby uniknąć tych schorzeń, ważne jest, aby ograniczyć spożywanie cukru i wprowadzić zdrowe nawyki żywieniowe.

„Uzależnienie od cukru wydaje się być uzależnieniem od endogennych opioidów wydzielanych w trakcie jedzenia. Opisane w literaturze dowody, zarówno w przypadku zwierząt jak i ludzi pokazują wyraźne podobieństwa między używaniem narkotyków i jedzeniem cukru, patrząc z punktu widzenia neurochemii mózgu jak również z punktu widzenia zachowań” – piszą w swojej pracy naukowcy.

Aby zminimalizować ryzyko związane z wysokim poziomem glukozy w organizmie, ważne jest, aby wybierać produkty o niskiej zawartości cukru, spożywać je w umiarkowanych ilościach oraz stosować się do zaleceń specjalistów. Można również wybrać naturalne źródła energii, takie jak orzechy, nasiona i pełnoziarniste produkty, które zapewniają zdrowszy poziom glukozy w organizmie.

Naukowcy z Uniwersytetu Medycznego w St. Louis przeprowadzili eksperymenty na myszach, które wykazały, że wzrost poziomu glukozy we krwi prowadzi do szybkiego wzrostu stężenia beta-amyloidu w mózgu, co jest charakterystyczne dla choroby Alzheimera.

„Nasze wyniki sugerują, że cukrzyca czy też inne zaburzenia utrudniające kontrolę poziomu cukru mogą mieć szkodliwy wpływ na pracę mózgu i nasilać neurologiczne problemy, takie jak choroba Alzheimera” – mówi dr Shannon Macauley, autorka odkrycia.

W badaniu przeprowadzonym przez Boston University School of Medicine, udział wzięła grupa ochotników obserwowanych przez wiele lat. Wyniki wskazały, że wyższy poziom glukozy w wieku średnim może mieć związek z ryzykiem wystąpienia choroby Alzheimera. Co więcej, podobna korelacja istnieje też w przypadku podwyższonego poziomu cholesterolu i trójglicerydów – zwrócić zatem należy uwagę na ewentualne szersze skutki.

„Efekty działania tych czynników ryzyka, szczególnie stężenia glukozy mogą nie być specyficzne dla choroby Alzheimera, ale mogą przyczyniać się także do powstania innych form demencji” – piszą w swojej publikacji badacze.

Pierwszy paragraf:

Mózg jest organem, który odpowiedzialny jest za wiele funkcji, w tym powstawanie myśli i emocji. Wykazano, że wysokie spożycie słodkich produktów może wpłynąć na nasz nastrój, szczególnie w przypadku depresji. Przeprowadzono badanie epidemiologiczne Whitehall II, aby ustalić potencjalne powiązania między spożyciem cukru a zaburzeniami psychicznymi.

Drugi paragraf:

Badacze z University College London przeprowadzili szczegółowe badanie danych z badania Whitehall II, które ujawniło związek między wysokim spożyciem cukru a gorszym zdrowiem psychicznym. Wyniki te wskazują na to, że wysokie spożycie cukru może mieć negatywny wpływ na nasze samopoczucie.

Trzeci paragraf:

Wysoka konsumpcja słodyczy może przyczynić się do pogorszenia stanu zdrowia psychicznego, w tym do depresji. Dlatego ważne jest, aby kontrolować swoje spożycie cukru i unikać nadmiernego jedzenia słodkich produktów, aby zminimalizować ryzyko zaburzeń psychicznych.

Według naszych badań, czynniki społeczno-ekonomiczne, demograficzne czy inne elementy diety nie wyjaśniały zależności związanych z depresją. Nasze wyniki wykluczyły również hipotezę, że spożycie cukru ma wpływ na zaburzenia psychiczne.

„Podsumowując, stwierdzamy, że nasze badanie dostarcza dowodów na to, że spożycie cukru ze słodkimi pokarmami i napojami zwiększa ryzyko zaburzeń nastroju u mężczyzn i wskazuje podobne, ale ograniczone dowody odnośnie obojga płci. W obliczu powszechności zaburzeń nastroju oraz spożycia cukru 2-3-krotnie wyższego od zalecanego, według naszych wyników strategie promujące ograniczenie spożycia cukru mogłyby wspierać inne metody zapobiegania depresji” – piszą autorzy publikacji, która ukazała się w periodyku „Scientific Reports”. 

Wyniki badań pozwoliły jednak zauważyć, że zbyt duża lub zbyt mała ilość glukozy w hipokampie może sprzyjać rozwojowi choroby Alzheimera. Zdaniem autorów, optymalny poziom glukozy w tym miejscu wynosi około 0,7 mMol/l.

Jedno jest pewne – jeśli chodzi o glukozę, nie chodzi o to, by jej unikać, ani też jej nadużywać. Optymalna ilość glukozy w hipokampie jest kluczowa dla zachowania zdrowia i zapobiegania chorobom degeneracyjnym.

Badacze z Temple University przyjrzeli się też innym skutkom zmian poziomu glukozy w hipokampie. Okazało się, że wysoki poziom tej substancji w tym obszarze mózgu powodował zwiększenie wytwarzania czynników zapalnych, co w konsekwencji pogarszało funkcjonowanie układu nerwowego.

Naukowcy ustalili również, że niedobór glukozy powodował spadek funkcji poznawczych i zaburzenia w konsolidacji pamięci. Co ciekawe, w tej sytuacji nie występowały zmiany w sferze układu odpornościowego.

Naukowcy przeprowadzili eksperyment, w którym podawali zdrowym myszom substancję blokującą wnikanie glukozy do komórek. Po zakończeniu eksperymentu okazało się, że gryzonie z zażywające substancję radziły sobie znacznie gorzej w testach pamięciowych oraz miały uszkodzone neurony po badaniach mikroskopowych. Analiza wykazała, że wystąpiły procesy podobne do tych obserwowanych w chorobie Alzheimera. Odkrycie to wspiera hipotezę, że epizody niedoboru glukozy w komórkach mózgu związane z cukrzycą mogą prowadzić do uszkodzenia mózgu.

„Jest bardzo prawdopodobne, że z cukrzycą związane są tego typu epizody, kiedy glukoza nie może wniknąć do komórek” – mówi autor badania, prof. Domenico Praticò, który jednak zwraca tutaj uwagę głównie na zaburzającą transport glukozy insulinooporność.

Dbanie o zdrowie wymaga, abyśmy ograniczyli spożycie węglowodanów szczególnie łatwo przyswajalnych. Cukier, słodycze i inne słodkie słodkości powinny być spożywane w umiarkowanych ilościach. Mimo że ich smak jest przyjemny i może skutecznie zaspokajać nasz głód, należy zachować zdrowy rozsądek i trzymać się zasady: „Jeść mądrze i ostrożnie”.


Pochodzenie informacji: pap-mediaroom.pl

Exit mobile version