Wiadomości Polska Nauka i technologie Odkrycie starożytnych magazynów mąki w Armenii – Ślad po dawnych cywilizacjach
Nauka i technologie

Odkrycie starożytnych magazynów mąki w Armenii – Ślad po dawnych cywilizacjach

Polsko-armeński zespół archeologów odkrył pozostałości po dużych ilościach mąki, które pochodzą z ok. 3 tys. lat temu. Znalezisko zostało dokonane w obszernej budowli wspartej na kolumnach, która uległa zniszczeniu wskutek pożaru.

„Mąka zachowała się w formie jasnych plam. Na pierwszy rzut oka wyglądała, jak jasno spalony popiół. Dzięki flotacji (płukaniu – przyp. PAP) udowodniliśmy, że to jest jednak mąka, a nie popiół” – przekazał PAP szef badań, prof. Krzysztof Jakubiak z Wydziału Archeologii UW.

Wspólny projekt badawczy w Metsamor, realizowany przez Wydział Archeologii Uniwersytetu Warszawskiego, Centrum Archeologii Śródziemnomorskiej UW oraz Departament Starożytności i Ochrony Dziedzictwa Narodowego Armenii, został wybrany w ramach współpracy międzyinstytucjonalnej. Inicjatywę nadzoruje profesor Ashot Piliposjan.

Badania prof. Jakubiaka wskazują, że zgromadzona wcześniej mąka zmieniła się w grubą warstwę o szacowanej grubości kilkudziesięciu centymetrów, która nie nadaje się już do niczego. Z wstępnych szacunków wynika, że w tym miejscu wcześniej zgromadzono nawet 3,5 t mąki, jednak z czasem pozostało po niej jedynie kilka worków materiału organicznego.

Naukowcy odkryli pozostałości dużych ilości mąki w armenijskiej budowli datowanej na 3 tysiące lat p.n.e. Odkrycie to może wnieść nowe światło na wiedzę na temat wczesnego wytwarzania mąki przez ludzi. Zespół archeologów z Uniwersytetu w Erewaniu wykopał pozostałości mąki pszennej w starożytnym ośrodku ludzkiej aktywności znajdującym się w północno-wschodniej Armenii. Badanie izotopowe wykazało, że mąka pochodzi z ok. 3100 lat p.n.e. i jest najstarszym znanym przykładem wytwarzania mąki w Europie.

Odkrycie pozostałości mąki w starożytnym ośrodku w Armenii pozwala na lepsze zrozumienie procesu wczesnego wytwarzania mąki. Może to również wpłynąć na obecne trendy spożywcze, zwłaszcza w kontekście wzrostu popularności żywności naturalnej i organicznej. Odkrycie może pomóc w wyjaśnieniu, w jaki sposób ludzie starożytni wytwarzali mąkę i w jaki sposób wpływało to na ich jakość życia.


Źródło: pap-mediaroom.pl

Exit mobile version