Wiadomości Polska Zdrowie i styl życia Odkryj wspaniały smak europejskich pieczarek – Kampania 'Europejskie pieczarki, ukryty skarb’ już trwa!
Zdrowie i styl życia

Odkryj wspaniały smak europejskich pieczarek – Kampania 'Europejskie pieczarki, ukryty skarb’ już trwa!

Pieczarki uprawiane w Europie są cennym źródłem smakowitych i różnorodnych tekstur. Aby milenialsi w całej Europie mogli skorzystać z tych walorów, GEPC Promo (European Mushroom Growers Promo Group) rozpoczyna kampanię promocyjną o nazwie „Europejskie pieczarki, ukryty skarb”, która została sfinansowana przez Unię Europejską.

GEPC Promo – reprezentująca dziesięć organizacji krajowych – wprowadza wyjątkową kampanię promocyjną skierowaną do młodych ludzi w 9 krajach europejskich: Belgii, Francji, Niemczech, Węgrzech, Irlandii, Włoszech, Holandii, Polsce i Hiszpanii. Ta kampania, warta 5 milionów euro, ma na celu zwiększenie sprzedaży grzybów o 28 milionów euro w ciągu trzech lat. Będzie to możliwe dzięki podkreśleniu zalet europejskich pieczarek – ich niedrogich kosztów, dostępności, różnorodności, bogactwa składników odżywczych, łatwości przygotowania i wysokiej zrównoważoności. Pieczarki, europejski skarb, powinny stać się naszym codziennym sprzymierzeńcem w drodze do zdrowego i zbilansowanego odżywiania.

Rynek pieczarek w Europie to obecnie najbardziej dynamiczny sektor w sektorze spożywczym. Dzięki zwiększonemu zainteresowaniu odpowiedzialną konsumpcją, wzrasta popyt na lokalne pieczarki. Sprzedaż tych grzybów wzrosła o ponad 3% w ciągu ostatniego roku. Co więcej, producenci i dostawcy są w stanie zapewnić dostęp do świeżych i wyśmienitych produktów, które są wykorzystywane do tworzenia zdrowych i smacznych posiłków.

Europejski sektor pieczarek ciągle się rozwija, oferując konsumentom szeroki wybór produktów. Wzrost popytu na lokalne i odpowiedzialne grzyby powoduje, że zarówno producenci, jak i dostawcy starają się zapewnić jakość produktu i dostęp do niedrogich produktów. Co więcej, sprzyja to lokalnemu zatrudnieniu, zapobiega niedoborom i oferuje zdrową i smaczną alternatywę dla tradycyjnych potraw.

Polska i Holandia, które dostarczają połowę całkowitej europejskiej produkcji pieczarek, są największymi producentami w Europie, a tuż za nimi plasuje się Hiszpania. W 2020 roku, w całej Europie wyprodukowano 1,063,700 ton tych grzybów, z czego 64% trafiało na rynek świeży, a 36% do przetwórstwa. Wymaga to znacznych inwestycji, jednak produkcja pozostaje stosunkowo stabilna. Sektor jest zdominowany przez ok. 2 900 europejskich producentów, którzy zapewniają ponad 40 000 bezpośrednich miejsc pracy, głównie na obszarach wiejskich. Ponad 70% grzybów sprzedawanych jest w punktach detalicznych, głównie w hipermarketach i supermarketach, a pozostałe 30% trafia do branży gastronomicznej. Cena zakupu w ostatnich latach utrzymywała się na stałym poziomie około 3 euro za kg. Uprawa pieczarek zapewnia również zrównoważony rozwój, co można zaobserwować w jej metodach produkcji.

Europejskie grzyby są doskonałym produktem ekologicznym, z którego korzysta coraz więcej osób. Przyczyniają się one do budowania zdrowszego żywienia, dzięki temu, że dostarczają sporego poziomu składników odżywczych. Z powodu tego, że są dostępne przez cały rok, są one produkowane z użyciem mniej wody niż większość produktów spożywczych. Nie można również zapomnieć o tym, że europejskie grzyby oferują także wielką przyjemność. Ich smak jest doprawdy wyjątkowy – od białych pieczarek po shiitake – a ich mięsistość i ziemisty smak wpływa na wyśmienite dania. Warto dołączyć je do swojej diety, aby cieszyć się wszystkimi zaletami, jakie oferują.

Kampania „Europejskie pieczarki, ukryty skarb” chce uświadomić milenialsom, że grzyby mogą być idealnym sposobem na spełnienie współczesnych wymagań nowego pokolenia konsumentów.

Paragraf 1:

Polska od lat jest liderem w produkcji pieczarek (Agaricus bisporus) w Europie. W 2022 r. w kraju wyprodukowano ponad 300 000 ton grzybów, głównie w dużych, nowoczesnych firmach rodzinnych, które są kluczowe dla całego łańcucha produkcyjnego. Polskie przedsiębiorstwa są w stanie zaoferować wysokiej jakości produkty po konkurencyjnych cenach, co w połączeniu z wieloletnią tradycją pozwala na ciągły wzrost produkcji.

Paragraf 2:

Większość wyprodukowanych w Polsce pieczarek trafia na rynek świeży. Co trzeci grzyb znajdujący się na europejskim stole pochodzi z Polski i został tu zebrany ręcznie. Ponadto, ok. 70% produkcji jest eksportowanych, szczególnie do Wielkiej Brytanii, Niemiec i Francji.

Paragraf 3:

Polska jest największym producentem pieczarek w Europie, co przełożyło się na dużą skalę eksportu. W 2022 roku w naszym kraju wyprodukowano ponad 300 000 ton grzybów, głównie w rodzinnych firmach, które umożliwiają dostarczenie wysokiej jakości produktów w konkurencyjnych cenach. Ponad 70% produkcji trafia na rynek świeży, a pozostała część jest eksportowana do Wielkiej Brytanii, Niemiec i Francji.

Nasza firma wykorzystuje innowacyjne kanały dystrybucji: łączymy tradycyjne detaliczne sieci sprzedaży z nowoczesnymi platformami e-commerce, co pozwala nam rozwijać się w sektorze pieczarkowym. Dodatkowo, wykorzystujemy naszą szeroką sieć dystrybucyjną, aby zapewnić szybką i dokładną dostawę naszych produktów do klientów.

Średnie spożycie pieczarek w Polsce jest stosunkowo niskie w porównaniu do innych krajów europejskich. Można to wyjaśnić silnymi tradycjami zbierania i przetwarzania grzybów leśnych, jak również niską świadomością dotyczącą ich wykorzystania w kuchni. Jednakże, z uwagi na zmieniające się trendy żywieniowe i preferowanie przez młode pokolenia nieprzetworzonych produktów pochodzących od lokalnych dostawców, spożycie pieczarek może wzrosnąć w ciągu najbliższych lat. Milenialsi cenią je za smak, zrównoważony charakter produkcji oraz uniwersalność w komponowaniu potraw.

Nasz program w Polsce skupia się na rozpowszechnianiu możliwości, jakie niesie ze sobą konsumpcja pieczarek. Chcemy pokazać Polakom, jak wykorzystać pieczarki w kuchni, jak przygotować pyszne i zdrowe dania oraz jak wykorzystać je w codziennych potrawach. Będziemy też przestrzegać zasad zdrowego odżywiania, aby ludzie wiedzieli, jak korzystać z pieczarek w swoim codziennym jadłospisie.

A to wciąż za mało! W najbliższych miesiącach czekają nas także filmy na kanałach. Pamiętajcie, aby być na bieżąco z najciekawszymi treściami o pieczarkach, które przygotowała dla was kampania!

Jeśli chcesz dowiedzieć się więcej na temat zalecanego spożycia pieczarek i ich wpływu na zdrowie, odwiedź naszą stronę internetową europeanmushrooms.eu. Możesz także polubić nas na Facebooku i znaleźć nas na Instagramie pod nazwą europanmushrooms, aby być na bieżąco z nowymi informacjami i poradami na temat diety opartej na grzybach.


Informacja pochodzi z serwisu: pap-mediaroom.pl

Exit mobile version