Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi informuje: Twaróg wędzony jest oficjalnie chronionym produktem Unii Europejskiej, co zostało zarejestrowane 6 września 2023 r.
O produkcji
Twaróg wędzony jest szczególnym rodzajem sera twarogowego, który powstaje dzięki wywodzącym się z tradycyjnych procesów: wędzeniu sera na gorąco dymem pochodzącym ze spalania drewna wybranych drzew liściastych oraz soleniu poprzez nacieranie sera solą albo zanurzanie go w solance.
Historia twarogu wędzonego
Pierwsze wzmianki o wędzeniu twarogu pochodzą z 1837 r. Tą metodą, autor publikacji – Antoni Waga – określał jako „serem zrobionym sposobem zwyczajnym”. Wyjaśniał, że wędzenie nadaje mu przyjemny smak oraz chroni go przed pleśnieniem i gniciem, jednak odradzał wędzenie w zbyt wysokiej temperaturze, co mogłoby doprowadzić do powstania pęcherzy albo rozpuszczenia się produktu.
Aktualnie wybór odpowiedniej temperatury i czasu wędzenia twarogu wymaga doświadczenia technologicznego i znajomości zasad. Kiedyś używano gałęzi jałowca, jednakże z biegiem postępu technologicznego zostało ono zastąpione drewnem bukowym i olchowym.
Organ regulujący
Komisja Europejska, która wpisała Twaróg wędzony do rejestru gwarantowanych tradycyjnych specjalności zgodnie z rozporządzeniem wykonawczym (UE) 2023/1689 z dnia 30 sierpnia 2023 r.
PAP SA dostarcza komunikaty publikowane w serwisie bez jakichkolwiek zmian w ich treści, w formie dostarczonej przez nadawcę. Autor komunikatu ponosi pełną odpowiedzialność za jego treść zgodnie z art. 42 ust. 2 ustawy prawo prasowe. (PAP)
Informacja dystrybuowana przez: pap-mediaroom.pl