Zdrowie i styl życia

Uzależnieni od przetworzonej żywności: jak narkotyki wpływają na nasze zdrowie

Najnowsze badania wskazują, że jedzenie ultraprzetworzonych produktów może powodować uzależnienie równie silne jak palenie tytoniu, spożywanie alkoholu czy hazard, a rzucenie ich może być równie trudne. Nadmierne jedzenie tego typu produktów wiąże się jednak z wyższym ryzykiem zachorowania na raka, otyłością oraz chorobami serca.

Najnowsze badanie przeprowadzone przez zespół naukowców z trzech krajów wykazało, że około 14% dorosłych i 12% dzieci może być uzależnionych od bardzo wysoko przetworzonej żywności. Po analizie 281 badań prowadzonych w 36 krajach świata, okazało się, że poziom uzależnienia od ultraprzetworzonej żywności jest zbliżony do poziomu uzależnienia od alkoholu (14%) czy tytoniu (18%), a także bezprecedensowy w przypadku dzieci. Wyniki zostały opublikowane w artykule „Społeczne, kliniczne i polityczne implikacje uzależnienia od ultraprzetworzonej żywności” w serwisie BMJ Journals.

Ultraprzetworzona żywność (UPF) to artykuły, które zostały zmodyfikowane technologicznie w celu wydłużenia trwałości i ułatwienia ich przygotowania. Składnikiem UPF są węglowodany i tłuszcze, z których wytwarzane są słodycze, lody, chipsy ziemniaczane, gotowe dania, napoje słodzone, płatki śniadaniowe, sosy w proszku oraz niektóre produkty mięsne, takie jak parówki.

Istnieje wyraźny związek między przyjmowaniem żywności wysokoprzetworzonej a wieloma chorobami. Może to doprowadzić do poważnych problemów zdrowotnych, takich jak zwiększone ryzyko zachorowania na raka, cukrzycę czy choroby serca.

Naukowcy zauważyli, że te rodzaje żywności są przyjemne w smaku i bardzo często są spożywane w nadmiernych ilościach. W niektórych przypadkach może to prowadzić do uzależnienia od nich, podobnie jak u osób uzależnionych od narkotyków.

Dlatego ważne jest, aby zminimalizować spożycie żywności wysokoprzetworzonej, ponieważ może ona mieć długoterminowe skutki dla zdrowia. Zmiana diety na bardziej zdrową i zrównoważoną może pomóc w zapobieganiu takim chorobom.

Badania wskazują, że żywność wysokoprzetworzona może zwiększać ryzyko wielu poważnych chorób, w tym raka, otyłości i chorób serca. Spożywanie tego rodzaju żywności może także powodować uzależnienie, co z kolei może wpływać na zdrowie psychiczne osoby.

Dlatego zaleca się unikanie żywności wysokoprzetworzonej i zastąpienie jej zdrowszymi alternatywami. Dobrze zbilansowana dieta jest podstawą zdrowego stylu życia i może pomóc zapobiec wielu niepożądanym skutkom zdrowotnym.

Dowodem na to, że niektórzy ludzie jedzą przetworzone produkty w sposób podobny do osób uzależnionych od substancji, są specyficzne symptomy, które pasują do kryteriów diagnozujących zaburzenia związane ze spożywaniem takich substancji. Są to m.in. silne łaknienie, skutki odstawienia, trudności w kontrolowaniu ilości spożywanego jedzenia, jedzenie mimo ponoszenia konsekwencji (np. otyłości, wzdęć itp.), napadowe objadanie się, pogorszenie stanu zdrowia fizycznego i psychicznego oraz obniżenie jakości życia.

Nowe badania wykazały, że wysoko przetworzone węglowodany i tłuszcze znajdujące się w produktach spożywczych wywołują podobnie silne uzależnienie, jak nikotyna i alkohol. Naukowcy odkryli, że produkty te są spożywane przez ludzi w sposób „silnie uzależniający”.

Autorzy badania zalecają stosowanie oznaczania żywności UFP jako „uzależniającej”, ponieważ może to pomóc konsumentom w zmianie ich zachowań żywieniowych – aby zastanowili się, czy w ogóle powinni po nią sięgać, kiedy jeszcze nie istnieje problem uzależnienia.


Wiadomości dystrybuowane przez: pap-mediaroom.pl

Wykorzystujemy pliki cookies.
Polityka Prywatności
Więcej
ROZUMIEM