Pieczarki to unikalny produkt, który łączy w sobie dawne i nowoczesne smaki. Od czasów prehistorycznych ludzie zbierali i łowili owoce morza i zwierzęta, aby dostarczyć sobie pożywienia. Obecnie, dzięki postępowi technologicznemu, możemy cieszyć się tym wyjątkowym produktem, który jest wynikiem współpracy dawnych i współczesnych form kulinarnych.
Chińczycy byli pierwszymi, którzy zaczęli uprawiać grzyby, jednak to Francuzi w XVI wieku po raz pierwszy wyhodowali pieczarki w dużych ilościach. Wtedy te dania z pieczarkami były dostępne tylko dla najbogatszych, ponieważ były one drogie i trudno dostępne. Obecnie, dzięki wprowadzeniu technik masowej uprawy, pieczarki są dostępne dla wszystkich, są dostępne cały rok i są relatywnie tanie.
„Jeżeli znajdzie się jeszcze ktoś, kto niedbale wzruszy ramionami i stwierdzi, że pieczarki to przecież nie trufle, to warto, by poznał opinię Ferrana Adrii, mistrza kuchni molekularnej, który zrewolucjonizował światowe kulinaria. On to właśnie powiedział, że nie ma większego znaczenia, czy do dyspozycji mamy trufle, gruszkę czy ziemniaka, gdyż wszystkie one pod koniec dnia są warte tyle samo, dokładnie tyle ile my potrafimy z nich zrobić” – tłumaczy Grzegorz Łapanowski, ekspert kampanii „Europejskie pieczarki, ukryty skarb”.
Polska branża pieczarkarska jest warta ponad 2 miliardy złotych. Eksport produktów grzybowych wzrósł dwukrotnie w ciągu ostatnich 15 lat. Niemcy i Wielka Brytania stanowią po 25% całości eksportu, natomiast Francja – 14%.
Polskie grzyby docierają do ponad 240 tys. ton eksportu rocznie. Za granicę wyjeżdża połowa z tej ilości, z czego Niemcy stanowią 25%, Wielka Brytania – 25%, a Francja – 14%. Branża pieczarkarska jest obecnie wyceniana na ponad 2 miliardy złotych.
Polskie pieczarki są jednymi z najlepszych na rynku, szczególnie te ręcznie zbierane. Zaś te zbierane przy użyciu maszyn nadają się tylko do obróbki przemysłowej. Doceniane są za jędrność i aromat, a także za unikalny smak 'umami’. Wielu szefom kuchni poleca się korzystanie z produktów lokalnych, bowiem są one świeże, a co za tym idzie – wyśmienicie smakują. Polskie pieczarki są znane na całym świecie za to, że są nie tylko łatwo dostępne, ale też doskonale doprawione.
Jak łatwo zauważyć, uprawa pieczarek w zamkniętych halach z pełną kontrolą klimatu daje oszałamiające rezultaty. Średni plon z metra kwadratowego wynosi około 30 kg, a w ciągu 8 cykli w ciągu roku na hektarze powierzchni uprawowej można osiągnąć nawet 2400 ton pieczarek! To zdecydowanie zmniejsza potrzebę dużych areałów, a jednocześnie zwiększa zyski producentów.
„Pieczarka przydaje się w całej masie najróżniejszy dań i szefowie kuchni bardzo chętnie korzystają z tego produktu czasem bardziej, czasem mniej konwencjonalnie, przy użyciu rozmaitych technik. Ale wszyscy mamy świadomość, że w tym temacie dużo jest jeszcze do odkrycia, gdyż jej konsystencja, aromat i smak to ogromny potencjał i niewyczerpane źródło kulinarnych pomysłów – dodaje Łapanowski. – Aby stworzyć nowe danie z pieczarki, wystarczy tylko wziąć do ręki taki świeży produkt i zanurzyć się w jego złożonym aromacie, który może nas poprowadzić w rozmaitych kierunkach”.
„Pozostaję fanką pieczarek już od niemal czterech dekad, gdyż od wczesnego dzieciństwa pieczarka towarzyszy mi w kuchni – od najwspanialszych domowych pierogów babci Tereski, poprzez kotlety gryczane z sosem pieczarkowym, które jadałam na studiach, aż po dzisiejsze rozmaite dania przygotowywane zarówno na ciepło, jak i na zimno” – z entuzjazmem opowiada Monika Mrozowska, ambasadorka kampanii „Europejskie pieczarki ukryty skarb”.
„To bardzo smaczny produkt, o dużych wartościach odżywczych, który znajduje zastosowanie zarówno w kuchni codziennej jak i tej proponowanej przez renomowanych szefów kuchni. Nie ma znaczenia, czy przyrządzamy pieczarki w domu czy zamawiamy danie w restauracji – w obu przypadkach kluczowe dla jego smaku będą wysokiej jakości komponenty. Mamy ogromne szczęście, że w Polsce produkuje się tak dużo pieczarek, bo dzięki temu mamy całoroczny dostęp do tego wdzięcznego produktu”.
Pieczarki są wyjątkowo aromatycznym warzywem. Wystarczy przyprawić je orzechowo, selerowo, migdałowo, z nutą cytrusów czy pomarańczy, aby uzyskać prawdziwe smaki. Monika Mrozowska i Grzegorz Łapanowski doceniają wszystkie te możliwości i są zachwyceni wyborem dań, jakie można przygotować z pieczarek.
Kampania „Europejskie pieczarki, ukryty skarb” odnosi sukcesy, a duet Monika Mrozowska i Grzegorz Łapanowski są tymi, którzy najbardziej angażują się w promowanie tego warzywa w kuchni.
Grzegorz Łapanowski jest zachwycony wieloma odmianami pieczarek, a jego apetyt na nie nie zna granic. Jest nie tylko ambasadorem tego projektu, ale również aktywnie uczestniczy w promowaniu pieczarek i zachęca innych do ich częstego spożywania.
Podczas spotkania z blogerami, Monika Mrozowska, Agata Witowska i szef kuchni z Hotelu Styl70 przygotowali wspólnie wyśmienite dania z pieczarką w roli głównej. Komponowanie smaków z pieczarkami okazało się bardzo prostym procesem, a pomysłowość kucharzy wykraczała poza wyobrażenia wszystkich gości.
Pieczarki są wyjątkowo smaczne, a bogactwo smaków, jakie można uzyskać, jest nieograniczone. Monika Mrozowska i Grzegorz Łapanowski doskonale wiedzą jak wykorzystać ich wyjątkowy smak do tworzenia niezapomnianych potraw.
Kampania „Europejskie pieczarki, ukryty skarb” jest wielkim sukcesem, a Monika Mrozowska i Grzegorz Łapanowski są jej zaangażowanymi ambasadorami, którzy stale zachęcają innych do cieszenia się smakami pieczarek.
Kiedy pakory są już gotowe, wyjmujemy je z oleju i odcedzamy na papierowym ręczniku. Podajemy na gorąco z jogurtem i kolendrą lub miętą. Smacznego!
Pieczarki są nie tylko smaczne, ale i zdrowe. W naszym planie można znaleźć wiele przepisów na dania z tych grzybów. Od smażonych, po dania na ciepło czy na zimno, pieczarki są idealnym dodatkiem do potraw.
Sprawdźcie naszą wyjątkową propozycję – pakora z pieczarkami i sosem curry. To delikatna przekąska o wyrazistym smaku, którą będziecie chcieli przygotowywać na każdej imprezie.
Aby przygotować tę przystawkę, potrzebne będą: mąka z cieciorki, kmin, kurkuma, ziarna kolendry, proszek do pieczenia, cebula, pieczarki, drobno posiekana kolendra, sól, olej do frytury, cytryna, jogurt, kolendra lub mięta.
Pieczenie pakor jest bardzo proste. Wystarczy połączyć wszystkie składniki i zmieszać je z wodą, aż powstanie gęsta papka. Po uformowaniu małych placuszków, wrzucamy je na głęboki olej i smażymy do złotego koloru. Gotowe pakory podajemy na gorąco z jogurtem i ziołami.
Pieczarki są idealnym dodatkiem do wielu potraw. Można je podawać na ciepło, na zimno, smażyć lub piec. Odkryjcie ich smak w naszych przepisach i cieszcie się zdrowym jedzeniem!
Krewetki z mleczkiem kokosowym i szafranem
Składniki:
500 g krewetek
1 puszka mleka kokosowego
1 łyżeczka szafranu
2 ząbki czosnku
1 łyżka masła
1 łyżka oleju
1 łyżka soku z cytryny
2 łyżki sosu sojowego
Nasiona kolendry i szczypiorek do dekoracji
Ryż do podania
Przygotowanie:
Krewetki obgotowujemy na parze do miękkości. Czosnek trzemy na tarce. W dużej misce mieszamy masło, olej, sok z cytryny, sos sojowy i czosnek. Dodajemy krewetki i mieszamy. Mleko kokosowe zagotowujemy z szafranem. Dolewamy do krewetek i mieszamy. Przekładamy do patelni i smażymy kilka minut. Przed podaniem posypujemy kolendrą i szczypiorkiem oraz podajemy z ryżem.
Pochodzenie wiadomości: pap-mediaroom.pl