Aby zminimalizować ryzyko alergii, istnieją dowody, że wczesna ekspozycja dziecka na alergizujące produkty, takie jak jaja kurze, mleko krowie oraz orzechy, może skutecznie zmniejszyć szansę wystąpienia alergii pokarmowej w późniejszym wieku. Jest to zmiana w stosunku do podejścia wcześniej stosowanego, które wprowadzało te produkty do diety dziecka dopiero w późniejszym wieku w obawie przed alergią.
WHO zaleca karmienie mlekiem matki wyłącznie do 6. miesiąca życia, biorąc pod uwagę realia wszystkich państw, w tym i te, w których największym problemem są choroby zakaźne i biegunki, a nie alergia. Prof. Hanna Szajewska podkreśla, że zalecenia te są uwzględnieniem wszystkich krajów.
Karmienie piersią ma wiele korzyści dla twojego dziecka i należy to wziąć pod uwagę, gdy decydujesz o tym, kiedy wprowadzić posiłki. Zaleca się, aby karmienie piersią było kontynuowane przynajmniej do 6. miesiąca życia, a najlepiej aż do 12. miesiąca. Aby uzyskać szczegółowe informacje na temat diety twojego dziecka, skonsultuj się z jego lekarzem pediatrą.
Nowe badania wykazały, że wczesne wprowadzanie potencjalnie alergizujących produktów pokarmowych do diety małego dziecka może zmniejszyć ryzyko wystąpienia alergii pokarmowej. W badaniu wzięło udział 13.700 niemowląt, którym podawano różne produkty wywołujące alergie w okresie od jednego do pięciu lat. Wyniki wykazały, że alergie pokarmowe były u nich mniej powszechne niż w grupie dzieci, którym nie podawano alergenów.
Odkrycia te są bardzo ważne, ponieważ wskazują na to, że istnieje możliwość zmniejszenia ryzyka wystąpienia alergii pokarmowej poprzez odpowiednią dietę. Naukowcy twierdzą, że obserwacje te można wykorzystać do zapobiegania alergii u małych dzieci poprzez wczesne wprowadzenie do diety produktów potencjalnie alergizujących. Ważne jest jednak, aby to robić zgodnie z wytycznymi lekarza lub dietetyka.
Zbadano skutki wczesnego wprowadzania do diety niemowlęcia jaj kurzych i mleka, a także innych potencjalnie alergizujących pokarmów, takich jak orzechy ziemne, pszenica, soja, ryby, skorupiaki oraz orzechy z drzew. Wyniki wskazują, że wprowadzenie jaj między 3. a 6. miesiącem życia może obniżyć ryzyko alergii o 40%, a wprowadzenie orzeszków ziemnych między 3. a 10. miesiącem życia może zmniejszyć ryzyko alergii na ten pokarm aż o niemal 70% i obniżyć ryzyko alergii na jakikolwiek pokarm w przyszłości o 40%. Niestety, w przypadku innych pokarmów (pszenica, soja, ryby, skorupiaki, orzechy z drzew) nie wykazano, aby ich wczesne wprowadzanie zmniejszało ryzyko alergii na pszenicę.
Prof. Hanna Szajewska w swoim komentarzu zwróciła uwagę na europejskie wytyczne z 2020 roku, które zalecają, by jajo kurze było podawane dzieciom między 4. a 6. miesiącem życia. Należy jednak pamiętać, by było dobrze ugotowane. Orzeszki ziemne również są przeznaczone dla dzieci, jednak tylko w populacjach narażonych na alergię na ten pokarm. Z kolei pierwszy tydzień życia dziecka powinien być wolny od mleka modyfikowanego na bazie mleka krowiego.
WHO wyraźnie zauważa, że wytyczne powstały, zanim pozyskano wyniki badań interwencyjnych dotyczących wczesnego podawania alergizujących pokarmów. Dlatego też, z uwagi na zmieniające się wyniki badań, WHO może zdecydować się na zmianę swojego stanowiska, podobnie jak to uczynili w przypadku Europy, Stanów Zjednoczonych i Kanady.
Wczesna ekspozycja niemowląt na produkty potencjalnie alergizujące może okazać się korzystna w zmniejszeniu ryzyka alergii pokarmowej, według przeglądu badań opublikowanego w portalu Medycyna Praktyczna. Wyniki wskazują, że wprowadzenie tych produktów do diety niemowląt już od 3. miesiąca życia może zminimalizować ryzyko alergii pokarmowej w 36. miesiącu życia.
„Wyniki badania potwierdzają, że jest to bezpieczna i skuteczna metoda profilaktyki alergii na pokarm. Natomiast nie stwierdzono, aby wpływała na ryzyko rozwoju AZS” – brzmiał wniosek z tego wieloośrodkowego badania z udziałem niemal 2,4 tysięcy zdrowych niemowląt.
Pomiędzy 12. a 16. tygodniem życia rodzice maluchów z grupy interwencyjnej podawali swoim dzieciom orzeszki ziemne (w formie masła orzechowego). W kolejnych miesiącach maluchy miały otrzymywać pokarmy, takie jak mleko krowie, pszenicę i jaja kurze, co najmniej 4 razy w tygodniu, aż do ukończenia 6. miesiąca życia.
Rodzice dzieci z grupy interwencyjnej zaczęli podawać swoim maluchom orzeszki ziemne w formie masła orzechowego pomiędzy 12. a 16. tygodniem życia. Następnie, maluchy otrzymywały mleko krowie, pszenicę i jaja kurze, co najmniej 4 razy w tygodniu, do ukończenia 6. miesiąca życia.
Po przeprowadzeniu badania w stosunku do grupy kontrolnej, wczesne podawanie żywności okazało się skuteczną strategią prewencji alergii pokarmowych w wieku 3 lat. Co więcej, nie stwierdzono żadnych niepokojących aspektów związanych z bezpieczeństwem stosowanych interwencji ani też żadnych ciężkich reakcji alergicznych na wprowadzane pokarmy, ani nawet żadnego zadławienia.
Badanie to wykazało, że wczesne wprowadzanie pokarmów alergizujących do diety niemowląt nie ma wpływu na ryzyko wystąpienia IgE-zależnej alergii na pokarmy w późniejszym wieku.
Nowe badanie zostało opublikowane w portalu „Medycyna Praktyczna” i wykazało, że wprowadzenie pokarmów alergizujących do diety niemowląt nie wpływa na ryzyko wystąpienia IgE-zależnej alergii na pokarmy w późniejszym wieku.
Niedawno w portalu „Medycyna Praktyczna” opublikowano badanie, w którym stwierdzono, że wczesne wprowadzanie pokarmów alergizujących do diety niemowląt nie ma wpływu na ryzyko wystąpienia IgE-zależnej alergii na pokarmy w późniejszym wieku.
Wprowadzenie produktów alergizujących do diety niemowląt w wczesnym okresie życia może mieć znaczący wpływ na zmniejszenie ryzyka alergii na pokarm lub AZS. Przegląd badań wskazuje, że wprowadzenie tych produktów w pierwszych miesiącach życia może być skutecznym sposobem zapobiegania alergii.
Dystrybucja: pap-mediaroom.pl