Wiadomości Polska Polityka i społeczeństwo MRiRW: nowe przepisy dotyczące znakowania napojów alkoholowych (komunikat)
Polityka i społeczeństwo

MRiRW: nowe przepisy dotyczące znakowania napojów alkoholowych (komunikat)

– Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi ogłosiło, że 19 lutego 2024 r. zostało wydane nowe rozporządzenie dotyczące informowania konsumentów o napojach alkoholowych. Nowe przepisy regulują m.in. stosowanie określenia „nalewka” na etykietach napojów spirytusowych oraz nakładają obowiązek podawania rzeczywistej zawartości alkoholu w trunkach sprzedawanych w barach i restauracjach.

Regulacje Unii Europejskiej dotyczące znakowania napojów spirytusowych nie uwzględniają terminu „nalewka”, który jest charakterystyczny dla Polski. Nalewki są tradycyjnymi polskimi trunkami produkowanymi poprzez macerację roślin w alkoholu etylowym rolniczego pochodzenia, co nadaje im specyficzne aromaty. Określenie „nalewka” kojarzy się z unikalnym rodzajem napoju alkoholowego dla polskich konsumentów.

Aby chronić renomę terminu „nalewka”, rozporządzenie Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi określa warunki, które należy spełnić, aby dodatkowo oznakować napój spirytusowy w ten sposób:

Ze względu na tradycyjne metody produkcji stosowane przy wytwarzaniu „nalewek”, przepisy wykluczają możliwość dodawania barwników, aromatów, soków owocowych, zagęszczonych soków owocowych oraz wyrobów winiarskich.

W rozporządzeniu określono minimalny czas maceracji składników, uwzględniający specyfikę poszczególnych surowców, ze względu na różne okresy ich przetwarzania.

Nowe przepisy pozwalają na dodanie nazwy dominującego smaku pochodzącego z produktów stosowanych w maceracji do określenia „nalewka”. Na przykład, jeśli do procesu wyrobu użyto wiśnie, które nadały produktowi gotowemu smak pochodzący z tego owocu, na etykiecie będzie można umieścić określenie „nalewka wiśniowa”.

Restauracje będą musiały teraz podawać rzeczywistą objętościową zawartość alkoholu dla napojów alkoholowych oferowanych swoim klientom. Nowe rozporządzenie dotyczy napojów z zawartością alkoholu powyżej 1,2% objętościowych, które są serwowane w restauracjach, pubach i barach. Celem jest umożliwienie klientom świadomego wyboru napoju, biorąc pod uwagę jego zawartość alkoholu.

Należy zauważyć, że napoje alkoholowe w postaci drinków lub koktajli, przygotowywane na miejscu na życzenie konsumenta, nie będą objęte obowiązkiem podawania zawartości alkoholu.

Przejściowy okres Po ogłoszeniu rozporządzenia w Dzienniku Ustaw, przedsiębiorcy będą mieli 6 miesięcy na dostosowanie się do nowych zasad etykietowania.

Napoje alkoholowe, które zostały wprowadzone do obrotu przed dniem wejścia w życie rozporządzenia i zawierają w oznakowaniu określenie „nalewka”, a nie spełniają nowych wymagań, mogą pozostawać w obrocie do wyczerpania ich zapasów zgodnie z obowiązującymi przepisami.

Zmiana w rozporządzeniu dotycząca znakowania różnych produktów spożywczych, wydana przez Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi 14 lutego 2024 r. (Dz. U. z 2024 r. poz. 217).

UWAGA: Publikowane komunikaty w serwisie PAP są prezentowane w formie oryginalnej dostarczonej przez nadawcę, bez ingerencji ze strony PAP SA. Nadawca komunikatu odpowiada za jego treść zgodnie z postanowieniami art. 42 ust. 2 ustawy prawo prasowe. (PAP)


Źródło wiadomości: pap-mediaroom.pl

Exit mobile version