Wiadomości Polska Zdrowie i styl życia O prawdziwej wartości odżywczej produktów mięsnych
Zdrowie i styl życia

O prawdziwej wartości odżywczej produktów mięsnych

W dniu 12 marca br. odbyła się konferencja prasowa zatytułowana „O prawdziwej wartości odżywczej produktów mięsnych” zorganizowana przez Stowarzyszenie Rzeźników i Wędliniarzy RP w ramach kampanii informacyjno-edukacyjnej „Daj Gryza”. W spotkaniu z dziennikarzami wzięli udział Tomasz Parzybut, prezes SRW RP, oraz dr hab. Dariusz Lisiak, prof. IBPRS z Instytutu Biotechnologii Przemysłu Rolno-Spożywczego im. prof. W. Dąbrowskiego PIB w Warszawie, prezentując wartość odżywczą mięsa oraz zagrożenia związane z dietą wegetariańską.

Podczas swojego wystąpienia podkreślił, że zrównoważona dieta powinna uwzględniać mięso, które jest bogate w składniki niezbędne do zdrowego i bezpiecznego rozwoju człowieka, takie jak:

Oprócz wysokowartościowych białek, mikroelementów takich jak żelazo, selen i cynk, witamin z grupy B (B1, B2, B6, B12, B5, B9) i witaminy E, oraz wielonienasyconych kwasów tłuszczowych z rodziny omega-3, produkt zawiera także inne związki bioaktywne, takie jak tauryna, karnozyn, koenzym Q10 (ubichinon) oraz kreatyna.

„Dieta zawierająca odpowiednie ilości mięsa jest szczególnie ważna dla kobiet w ciąży i karmiących piersią, dzieci, sportowców oraz osób w starszym wieku. Przestańmy wierzyć w mity, że mięso jest tłuste i niezdrowe. Umiarkowane spożycie produktów mięsnych nie zwiększa ryzyka chorób, pod warunkiem, że odbywa się to w ramach zdrowej i zrównoważonej diety” – przekonywał dr hab. D. Lisiak.

Ostatnie badania naukowe wykazały, że całkowita rezygnacja z produktów mięsnych w diecie może być niebezpieczna. Wegetarianie wykazują wyższe wskaźniki występowania zaburzeń depresyjnych i lękowych, co potwierdził Journal of Affective Disorder w 2023 roku. Okazało się, że wegetarianie mają dwa razy więcej epizodów depresyjnych niż osoby spożywające mięso.

„W ostatnim czasie jesteśmy świadkami częstych przypadków stygmatyzowania mięsa, które jest przedstawiane jako produkt niezdrowy a nawet niebezpieczny dla człowieka. My z kolei przekonujemy, że wszystko jest kwestią umiaru i stosowania zrównoważonej diety, która powinna zawierać produktu mięsne jako pełnowartościowe i ważne dla rozwoju człowieka elementy odżywiania” – powiedział podczas konferencji Tomasz Parzybut, prezes zarządu Stowarzyszenie Rzeźników i Wędliniarzy RP.

Stowarzyszenie Rzeźników i Wędliniarzy RP jest największą i najstarszą organizacją branżową w Polsce, działającą od 1922 roku. Posiada ponad 120 zakładów, głównie małych i średnich rodzinnych przedsiębiorstw. Celem naszej działalności jest rozwój i modernizacja polskiego przemysłu mięsnego, ochrona interesów hodowców i przetwórców oraz ich reprezentacja wobec władz państwowych i organizacji pozarządowych. W ramach promocji spożycia mięsa i przetworów, prowadzimy szereg działań promocyjnych w kraju i za granicą.

Nasze działania obejmują także integrację branży oraz reprezentację interesów wobec władz państwowych i organizacji pozarządowych. Ponadto, promujemy spożycie mięsa i przetworów mięsnych poprzez różnorodne działania promocyjne, zarówno w Polsce, jak i za granicą.

Stowarzyszenie aktualnie prowadzi kampanię „Daj Gryza”, która ma na celu podniesienie świadomości społecznej na temat wartości odżywczych wędlin wieprzowych i wołowych jako pysznych i pożywnych produktów spożywczych. W obliczu dezinformacji, naszym celem jest promowanie rzetelnych informacji na temat produkcji mięsa oraz jego znaczenia w zdrowej diecie. Kampania przybliża również bogatą historię dziedzictwa rzemieślniczego, przekazywane przez wieki tajemnice, tradycje i różnorodne smaki regionów naszego kraju.


Źródło: pap-mediaroom.pl

Exit mobile version