Wiadomości Polska Biznes i finanse Makaroniarnia z Ludwina pozyskała już ponad 35 mln złotych z Funduszy Europejskich
Biznes i finanse

Makaroniarnia z Ludwina pozyskała już ponad 35 mln złotych z Funduszy Europejskich

Wytwórnia Makaronu Domowego POL-MAK z Ludwina otrzymała wsparcie z Funduszy Europejskich z Programu Polska Wschodnia (POPW) oraz Programu Inteligentny Rozwój (POIR), co pomogło jej rozwinąć się i stać czołowym producentem makaronów jajecznych w Polsce, pozyskując ponad 35 mln złotych.

Wytwórnia Makaronu Domowego POL-MAK z Ludwina to firma rodzinna zlokalizowana na pojezierzu łęczyńsko-włodawskim niedaleko Lublina. Jest to czołowy producent makaronów jajecznych pod własną marką w Polsce pod względem wielkości sprzedaży.

„Naszą misją jest dostarczanie konsumentom produktów o wysokiej jakości, maksymalnie zbliżonych smakiem do tych wyrabianych domowym sposobem” – powiedział Dominik Polak, prezes zarządu POL-MAK z Ludwina.

POL-MAK specjalizuje się w produkcji makaronów jajecznych serii „Tradycyjny z Ludwina”, które od ponad 25 lat wytwarzane są zgodnie z tradycyjnymi, rodzinymi przepisami. Firma oferuje zarówno tradycyjnie wytwarzane makarony, wykonane z ciasta wałkowanego i krojonego nożami, jak i nowoczesne, nietypowe kształty.

„O sukcesie firmy zadecydowało nasze innowacyjne podejście do biznesu. Od kilkunastu lat, chcąc wejść na rynek ogólnopolski, postanowiliśmy szukać innych rozwiązań niż nasi konkurenci. Opracowaliśmy nowe produkty, m.in. kształty makaronów, rozwiązania technologiczne, np. strunowe opakowania, które pozwalają nam odnosić sukcesy na rynku” – wyjaśniał prezes Polak, podkreślając, iż wyroby POL-MAK odznaczają się wyjątkową jakością, która wiąże się z tradycyjnymi recepturami.

Makaroniarnia została założona w 1995 roku przez prezesa Grzegorza Polaka jako jednoosobowa firma. Dzięki innowacyjnym pomysłom pierwszego szefa, wytwórnia makaronów szybko się rozwijała. W 1998 roku oddano do użytku nowy zakład produkcyjny, który znacząco zwiększył produkcję i umożliwił wprowadzenie nowych rodzajów makaronów.

„Ubiegaliśmy się o dotacje unijne i – przez 14 lat – pozyskaliśmy z ośmiu programów w ramach Funduszy Europejskich ponad 35 mln złotych. Dzięki tym pieniądzom udało nam się zrealizować inwestycje technologiczne, produktowe, budowlane” – przyznał prezes Dominik Polak.

Początkowo POL-MAK produkował około 300 kg makaronów dziennie, ale obecnie ich produkcja wzrosła do około 60 ton. Firma rodziny przekształciła się w dynamicznie rozwijające się przedsiębiorstwo, zatrudniające ponad 130 osób i sprzedające swoje produkty na terenie całej Polski, a także eksportujące je do wielu krajów na różnych kontynentach. Od 2003 roku firma posiada wdrożony system HACCP, a od 2009 roku certyfikat Systemu Zarządzania Jakością ISO 9001. W 2016 roku uzyskała również międzynarodowy certyfikat IFS.

„Środki unijne były dla nas ogromnym zastrzykiem motywującym do tego, że możemy zrobić więcej. Od zawsze mieliśmy marzenia na skalę krajową, dziś światową, ale bez wsparcia z Funduszy Unijnych sami nie bylibyśmy w stanie ich zrealizować i pójść do przodu. Realizujemy nowe prace badawczo-rozwojowe i aby je wdrożyć, ponownie będziemy ubiegać się o środki na inwestycje w ramach wsparcia z Unii Europejskiej” – stwierdził Dominik Polak, prezes POL-MAK z Ludwina.

Nasza firma brała udział w projektach finansowanych ze środków Programu Inteligentny Rozwój (POIR) oraz Programu Polska Wschodnia (POPW), w ramach których realizowaliśmy programy „Bony na innowacje dla MŚP”, „Badania na rynek”, „Wzór na konkurencję” oraz „Internacjonalizacja MŚP”.


Informacja dystrybuowana przez: pap-mediaroom.pl

Exit mobile version