Zdrowie i styl życia

Sukces międzynarodowej kampanii `Europejskie pieczarki, ukryty skarb`

W 2023 roku zaplanowano trzyletnią kampanię promującą spożycie grzybów w 9 krajach europejskich, która otrzymała dofinansowanie od Unii Europejskiej. Inicjatywy lokalne, media społecznościowe i krajowe z Belgii, Francji, Niemiec, Węgier, Irlandii, Włoch, Holandii, Hiszpanii i Polski skupiają uwagę konsumentów na korzyściach płynących z jedzenia i produkcji pieczarek. Reklamowa kampania dotarła do aż 54 mln użytkowników mediów społecznościowych.

Polska jest liderem w produkcji pieczarek w Europie, a nasze grzyby uważane są za jedne z najlepszych w regionie. Dlatego aż co trzecia pieczarka konsumowana przez Europejczyków pochodzi z naszego kraju. Dostępne przez cały rok, pieczarki są ważnym składnikiem diety ze względu na swój wyjątkowy smak, wartości odżywcze i świeżość. Całoroczna rodzima produkcja najwyższej jakości oraz krótki łańcuch dostaw gwarantują, że zawsze możemy cieszyć się świeżymi grzybami.

W promocję pieczarek zaangażowali się ambasadorzy i influencerzy, którzy znają zalety tych zdrowych i aromatycznych grzybów. Monika Mrozowska wyraża swoją miłość do pieczarek z ogromnym sentymentem.

„Pieczarka w polskiej kuchni jest obecna od wielu lat. Znamy ją z nieśmiertelnych zapiekanek. Żeby zjeść te najsmaczniejsze, potrafimy pojechać na drugi koniec Polski i stać w długiej kolejce, żeby skosztować tej legendarnej” – z zaangażowaniem opowiada ambasadorka.

„Relatywnie mało znane są zdrowotne aspekty konsumpcji pieczarek – kojarzymy je głównie jako dodatek do mięs. Tymczasem okazuje się, że dzięki swojemu aromatowi, intensywnemu smakowi, miłej konsystencji i niewielkiej kaloryczności (zaledwie około 29 kcal na 100 g) mogą stanowić one istotny element zbilansowanej diety. Inne wrażenie dają cienko pokrojone plasterki wrzucone na sam koniec do zupy – dające lekki, orzechowy i świeży aromat, a inne grubsze plastry mocno obsmażone na rozgrzanym tłuszczu do pięknej złocistej barwy” – inspiruje smakoszy znany kucharz.

Grzegorz Łapanowski, ekspert kampanii, podkreśla bogate kulinarnie możliwości pieczarek.

Przepisy na dania z pieczarkami są popularne w mediach społecznościowych, pokazując ich wszechstronne zastosowanie, od pizzy po dania kuchni orientalnej.

Pieczarki doskonale komponują się z różnymi potrawami, od mięsnych dań po wegetariańskie, a nawet mogą być wykorzystane w deserach.

Warto eksperymentować z pieczarkami, dodając je do dań słodkich, by odkryć ich głębokie, ziemiste nuty jako ciekawe uzupełnienie smaków.

Pieczarki nie tylko charakteryzują się wyjątkowym smakiem i wartościami odżywczymi, ale także są uprawiane w sposób przyjazny dla środowiska. Uprawa grzybów wykorzystuje relatywnie niewielkie ilości wody i odnawialne źródła energii, co wpływa na niski ślad węglowy. Dodatkowo, produkcja pieczarek jest doskonałym przykładem gospodarki o obiegu zamkniętym, gdzie odpady rolnicze są przetwarzane w pełnowartościowe podłoże dla grzybów, a po zakończonej uprawie jest ponownie wykorzystywane na polu, wzbogacając właściwości gleby.

Odkrywanie licznych korzyści z jedzenia pieczarek to niesamowita przygoda, która prowadzi do wniosku, że brak tych grzybów w diecie jest niedopatrzeniem. Dlatego warto jeść je codziennie, aby odczuć zbawienne skutki ich spożywania w dłuższej perspektywie.

Monika Mrozowska poleca przepis na makaron z pieczarkami

Składniki i przygotowanie:

  • 500 g makaronu tagliatelle,
  • 250 g świeżych pieczarek,
  • 250 g pomidorków koktajlowych,
  • 50 g masła,
  • 150 ml słodkiej śmietanki,
  • 2 jajka,
  • 100 g parmezanu,
  • 2 ząbki czosnku,
  • pęczek świeżego koperku,
  • sól, pieprz do smaku,
  • parmezan do posypania.

Makaron należy ugotować al dente w osolonej wodzie. W misce należy wymieszać śmietankę z jajkami, poszatkowanym koperkiem, wyciśniętym czosnkiem, startym na drobnej tarce parmezanem oraz odrobiną soli i pieprzu. Następnie należy umyć pieczarki i pokroić każdą na 8 części, a także przekroić pomidorki koktajlowe na pół. Gdy makaron będzie gotowy, należy go odcedzić, a następnie mieszać w garnku na małym ogniu przez 2 minuty ze śmietanką i dodatkami (koperkiem, czosnkiem itp.) oraz z masłem. Następnie należy zdjąć garnek z ognia i na sam koniec dodać pieczarki oraz pomidory. Całość można posypać parmezanem według własnego uznania.

Carpaccio z pieczarek to pyszna i zdrowa przekąska, którą z łatwością przygotujesz w domu. Aby stworzyć to danie, potrzebujesz 250 g świeżych pieczarek, 100 g sera pecorino, płatki chilli, oliwę z oliwek, mały pęczek natki pietruszki, około 100 g młodego, umytego szpinaku oraz ząbek czosnku.

Aby przygotować carpaccio, pokrój pieczarki na cienkie plastry, a ser pecorino na cienkie plasterki. Następnie ułóż je na talerzu, posyp chilli, posmaruj oliwą z oliwek i posyp posiekaną natką pietruszki. Ułóż na talerzu również szpinak. Całość możesz doprawić startym czosnkiem. Smacznego!

Ułożyć świeże listki szpinaku na talerzu, a następnie rozłożyć cienkie plastry pieczarek i pecorino. Posypać zieloną pietruszką, płatkami chilli (ostrość do smaku) i polać oliwą z wyciśniętym czosnkiem.


Dystrybucja: pap-mediaroom.pl

Wykorzystujemy pliki cookies.
Polityka Prywatności
Więcej
ROZUMIEM