Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi przypomina, że dzisiaj obchodzony jest Światowy Dzień Owoców i Warzyw. Regularne spożywanie owoców i warzyw, obok aktywności fizycznej, jest podstawowym zaleceniem ekspertów dotyczącym zdrowego żywienia i zdrowego stylu życia. Święto to obchodzone jest każdego roku w trzeci piątek października.
Celem obchodów Światowego Dnia Owoców i Warzyw jest promowanie spożywania większej ilości świeżych produktów rolnych, budowanie świadomości nt. ich zdrowotnych korzyści oraz wsparcie lokalnych rolników. Pierwsze obchody tego dnia miały miejsce w Nowej Zelandii 18 października 2013 r. Zorganizowano wówczas liczne inicjatywy skierowane do dzieci, młodzieży i dorosłych, zachęcające do spożywania owoców i warzyw.
Obchody Światowego Dnia Owoców i Warzyw są okazją do dzielenia się przepisami, inspiracjami kulinarnymi oraz promowania sezonowych, lokalnych produktów. Inicjatywa ma na celu przypomnienie, że owoce i warzywa nie tylko są bogate w witaminy i minerały, ale także przyczyniają się do zmniejszenia ryzyka wielu chorób.
Warzywa i owoce są niezwykle ważne dla naszego zdrowia. Zawierają mnóstwo składników odżywczych, które pomagają zmniejszyć ryzyko chorób serca, cukrzycy i nowotworów, a także przedłużają nasze życie. Zgodnie z zaleceniami WHO, powinniśmy spożywać co najmniej 5 porcji owoców i warzyw dziennie, co stanowi około 400 g.
Najnowsze badania naukowe potwierdzają, że warzywa i owoce powinny stanowić podstawę naszej diety. Zaleca się, aby stanowiły co najmniej połowę spożywanych produktów, z czego 3/4 powinny być warzywami, a 1/4 owocami. Dlatego warto pamiętać o regularnym spożywaniu warzyw i owoców, by zadbać o nasze zdrowie i długie życie.
Rolnictwo owocowe i warzywne w Polsce
Polska odgrywa istotną rolę w produkcji owoców klimatu umiarkowanego, zarówno w Unii Europejskiej, jak i na świecie. W naszym kraju zbiera się najwięcej wiśni, malin i porzeczek w UE. Jesteśmy również znaczącym producentem truskawek, agrestu, borówek i aronii. Polska zajmuje 3. miejsce w UE pod względem wolumenu produkcji owoców oraz 4. miejsce w produkcji warzyw. Duża część zbiorów polskich owoców jest eksportowana, a w sezonie 2022/2023 wpływy z eksportu owoców i ich przetworów wyniosły 2,8 mld euro, co stanowi wzrost o około 9 proc. w porównaniu z poprzednim sezonem.
Według Głównego Urzędu Statystycznego produkcja owoców i warzyw w Polsce wzrosła w 2023 roku, co sugeruje rosnącą świadomość konsumentów na temat zdrowego stylu życia.
Informujemy, że wszystkie komunikaty publikowane na naszym serwisie są prezentowane bez zmian w treści, zgodnie z dostarczoną formą przez nadawcę. Nadawca komunikatu ponosi pełną odpowiedzialność za jego treść, zgodnie z ustawą prawa prasowego art. 42 ust. 2. (PAP)
Informacja pochodzi z serwisu: pap-mediaroom.pl