Wiadomości Polska Polityka i społeczeństwo MRiRW: Otwarcie Laboratorium Zakładu Bezpieczeństwa Żywności – rozbudowujemy potencjał badawczy (komunikat)
Polityka i społeczeństwo

MRiRW: Otwarcie Laboratorium Zakładu Bezpieczeństwa Żywności – rozbudowujemy potencjał badawczy (komunikat)

Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi ogłasza, że Minister Czesław Siekierski wziął udział w uroczystym otwarciu Laboratorium Zakładu Badania Bezpieczeństwa Żywności – pierwszego tego typu obiektu finansowanego w ramach Krajowego Planu Odbudowy (KPO).

Wydarzenie miało miejsce w Instytucie Ogrodnictwa – Państwowym Instytucie Badawczym (IO-PIB) w Skierniewicach i stanowi kolejny krok w kierunku zapewnienia bezpieczeństwa żywnościowego oraz dostępu do żywności wysokiej jakości.

Minister rolnictwa podkreślił, że Polska odgrywa istotną rolę jako producent i eksporter wysokojakościowych produktów na rynkach krajowym i międzynarodowym.

„Współczesny rozwój gospodarczy to nie tylko innowacje i postęp naukowy, ale także mechanizacja, automatyzacja i postęp. Jestem przekonany, że nowe laboratorium Zakładu Bezpieczeństwa Żywności wkrótce będzie pełne badaniami” – stwierdził minister Czesław Siekierski.

Laboratorium Zakładu Badania Bezpieczeństwa Żywności jest pierwszym obiektem w ramach projektu Kompleks Zielonych Laboratoriów, który powstał w ramach inwestycji KPO – części A2.4.1 Inwestycje w rozbudowę potencjału badawczego nadzorowanych przez MRiRW.

Minister Czesław Siekierski podkreślił, że Laboratorium finansowane w ramach KPO dostosowuje się do aktualnych wyzwań czasu i w nowoczesny sposób realizuje inwestycje, które mogły być zahamowane z powodu pandemii COVID-19.

Zakres działalności Zakładu Badania Bezpieczeństwa Żywności

Zakład Badania Bezpieczeństwa Żywności (ZBBŻ) oferuje usługi oznaczania pozostałości środków ochrony roślin dla różnych podmiotów zewnętrznych, takich jak producenci i przetwórcy żywności, eksporterzy żywności do różnych krajów UE i innych (np. USA, Chiny, Kanada), importerzy żywności sprowadzający towary do polskich sklepów (np. herbata, banany, rodzynki, cytrusy itp.), jednostki certyfikujące, producenci środków ochrony roślin dla celów rejestracyjnych na poziomie krajowym i UE zgodnie z Dobrą Praktyką Laboratoryjną. ZBBŻ zajmuje się również kontrolą prawidłowości stosowania środków ochrony roślin w płodach rolnych na potrzeby Państwowej Inspekcji Ochrony Roślin i Nasiennictwa oraz rozwojem i doskonaleniem metod analitycznych badania pozostałości środków ochrony roślin w produktach żywnościowych pochodzenia roślinnego.

Projekt Kompleks Zielonych Laboratoriów

Inwestycja polega na stworzeniu kompleksu laboratoriów złożonego z dwóch zupełnie nowych obiektów badawczo-rozwojowych. Umożliwi to przeniesienie obecnie funkcjonujących akredytowanych laboratoriów ? Zakładu Badania Bezpieczeństwa Żywności i Laboratorium Badania Jakości Produktów Pszczelich ? wraz z aparaturą i sprzętem nadającym się dalszego wykorzystania, do nowoczesnych, energooszczędnych pomieszczeń. Dodatkowo oba budynki zostaną doposażone w aparaturę, sprzęt i system LIMS (ang. Laboratory Information Management System) umożliwiający zwiększenie zakresu oferowanych usług oraz wdrażanie procedur transformacji cyfrowej. Wartość przedsięwzięcia i jednocześnie wypłaconego wsparcia wyniosła 49 500 000 zł.

Naszym głównym celem jest poprawa jakości wyników działalności badawczo-rozwojowej w obszarze kluczowym dla sektora rolno-spożywczego, co ma przyczynić się do zwiększenia potencjału komercjalizacyjnego. Chcemy zapewnić bezpieczeństwo żywnościowe oraz dostęp do wysokiej jakości żywności, produkowanej w sposób zrównoważony, bez negatywnego wpływu na środowisko. Naszym celem jest również zwiększenie dostępności nowoczesnej infrastruktury badawczej poprzez zapewnienie jej nowoczesności technologicznej.

Projekt ma na celu zwiększenie jakości wyników działalności badawczo-rozwojowej w obszarze kluczowym dla sektora rolno-spożywczego, co przyczyni się do wzrostu potencjału komercjalizacyjnego. Priorytetem jest zapewnienie bezpieczeństwa żywnościowego oraz dostępu do żywności wysokiej jakości, wyprodukowanej w sposób zrównoważony, bez negatywnego wpływu na środowisko. Naszym celem jest również zwiększenie dostępności nowoczesnej infrastruktury badawczej poprzez zapewnienie jej nowoczesności technologicznej.

Zakończenie ceremonii było okazją do podziękowań i gratulacji skierowanych do wszystkich zaangażowanych w organizację i wykonanie inwestycji. Minister Siekierski wygłosił również życzenia świąteczne, podkreślając znaczenie inwestycji dla rozwoju badań nad bezpieczeństwem żywności w Polsce.

Informujemy, że komunikaty publikowane na naszym serwisie są prezentowane w formie dostarczonej przez nadawcę, bez wprowadzania przez nas jakichkolwiek zmian w ich treści. Nadawca komunikatu ponosi odpowiedzialność za jego treść, zgodnie z postanowieniami ustawy prawo prasowe. (PAP)


Informacja dystrybuowana przez: pap-mediaroom.pl

Exit mobile version