Akrylamid jest toksyczną substancją, która występuje powszechnie w wielu produktach spożywczych, takich jak frytki, chipsy, tosty, ciasteczka i kawa. Może on uszkadzać układ nerwowy, zaburzać metabolizm i potencjalnie przyczyniać się do rozwoju raka. Badania pokazują, że akrylamid stanowi potencjalne zagrożenie, ale nie należy panikować. Najlepiej po prostu mieć świadomość tego, że istnieje i unikać spożywania go w nadmiernych ilościach.
Akrylamid, organiczna substancja chemiczna, używana jest w różnych gałęziach przemysłu. Może też znajdować się w niektórych produktach codziennego użytku, w tytoniowym dymie i nawet w żywności. Jest powstawany, gdy niektóre produkty z dużą ilością skrobi są przetwarzane w wysokich temperaturach. Przede wszystkim frytki, chipsy ziemniaczane, popcorn, produkty zbożowe, takie jak płatki śniadaniowe, ciastka, tosty oraz kawa mogą zawierać akrylamid. Według badań, akrylamid znajduje się we krwi praktycznie w 99,9 proc. populacji w USA.
Akrylamid to związek chemiczny uznawany przez Międzynarodową Agencję Badań nad Rakiem, amerykańską Agencję Ochrony Środowiska i Narodowy Program Toksykologiczny USA za „prawdopodobny czynnik rakotwórczy”. Wskazane organizacje oficjalnie wydały ostrzeżenia dotyczące możliwych związków między akrylamidem a rakiem.
Chociaż wyniki badań na zwierzętach wskazują, że akrylamid może mieć związek z nowotworami, dotychczasowe badania epidemiologiczne wykazały, że obecność akrylamidu w spożywanej żywności prawdopodobnie nie wiąże się z podwyższonym ryzykiem powstawania większości typów nowotworów u ludzi. Według American Cancer Society, wyniki te sugerują, że spożycie akrylamidu w żywności nie musi być czynnikiem, który wywołuje nowotwory.
Naukowcy z międzynarodowego europejskiego zespołu przeprowadzili analizę dostępnych badań, aby zbadać zależność między ilością akrylamidu spożywanego wraz z jedzeniem a ryzykiem różnych rodzajów raka, z wyjątkiem nowotworów ginekologicznych. Badania dotyczyły ponad miliona osób. Wyniki wskazują, że istnieje małe związane ryzyko raka płuc u palaczy, jednak nie odnotowano związku między wysoką dawką akrylamidu spożywanego w diecie a występowaniem raka innych niż ginekologiczne nowotworów.
Ponieważ zatem toksyczny akrylamid może występować w smażonych potrawach, ważne jest, aby zwracać szczególną uwagę na to, co jemy. Konieczne jest również, aby wybierać produkty, które mają jak najniższy poziom akrylamidu i unikać przygotowywania potraw, które wymagają długiego smażenia.
Należy również pamiętać, że nowotwory są konsekwencją wielu czynników, w tym tych wrodzonych i środowiskowych. Dlatego ważne jest, aby właściwie zarządzać swoim zdrowiem, wybierając produkty o niskim poziomie akrylamidu oraz dbając o zdrowy styl życia i słuchanie swojego ciała.
Akrylamid jest szeroko uznawany za głównego sprawcę negatywnego wpływu na mózg, co zostało potwierdzone w pracy opublikowanej w magazynie „PNAS”. Badacze twierdzą, że akrylamid wykazuje niekorzystne skutki dla zdrowia.
Badania nad rybami wykazały występowanie zaburzeń funkcjonowania bariery krew-mózg, zaburzeń metabolizmu tłuszczów w mózgu oraz stanów zapalnych i stresu oksydacyjnego. Według naukowców obserwacje epidemiologiczne i mechanistyczne wskazują na to, że akrylamid może być przyczyną lęków i depresji.
Naukowcy podkreślają, że ograniczenie spożycia smażonych potraw może przynieść korzyści dla zdrowia psychicznego. Mimo to, badania nie wykazały jednoznacznego związku pomiędzy akrylamidem w diecie a zaburzeniami psychicznymi.
Niedawne badania opublikowane w „Scientific Reports” przeprowadzone przez badaczy z Uniwersytetu Nauk Medycznych Shahid Beheshti wykazały zależność między spożywanym akrylamidem a ryzykiem zachorowania na cukrzycę typu 2. Badanie objęło ponad 6 tysięcy osób w wieku średnio 41 lat i wykazało, że u kobiet spożycie tej substancji zwiększa ryzyko choroby.
„Ludzie, szczególnie kobiety, powinny być świadome wyników naszego badania i wziąć pod uwagę negatywny wpływ ekspozycji na akrylamid w kontekście ryzyka cukrzycy typu 2” – piszą autorzy publikacji. Problemów z metabolizmem może być więcej.
Problem ryzyka cukrzycy, otyłości i zespołu metabolicznego, został podniesiony przez ekspertów z Uniwersytetu Zhejiang. Badania wykazały, że obecność akrylamidu i jego metabolitów we krwi ma wpływ na ryzyko zachorowania na te choroby oraz na ogólne ryzyko zgonu.
Kobiety w ciąży powinny zachować szczególną ostrożność, ponieważ w ubiegłym roku eksperci z całej Europy opublikowali wyniki badań, w których wzięło udział ponad 50 tysięcy osób. Wyniki wskazały, że ekspozycja przyszłych matek na akrylamid w diecie może mieć wpływ na rozwój płodu, takie jak mniejsze rozmiary w odniesieniu do etapu ciąży, zbyt niska masa urodzeniowa i zbyt mały obwód głowy.
Badanie sugeruje istotne korelacje między stężeniem akrylamidu w organizmie a obniżeniem wskaźników, takich jak masa i obwód głowy u noworodka. Grupa badawcza wykazała, że w przypadku najwyższego stężenia toksyny, ryzyko zbyt małej masy urodzeniowej było o 20% wyższe niż w przypadku najniższego stężenia, a masa urodzeniowa średnio niższa o 131 g, a obwód głowy mniejszy.
„Ogólnie rzecz ujmując, nasze wyniki wzmacniają dowody na negatywny wpływ wystawienia kobiet na akrylamid w czasie ciąży, na wzrost płodu. Rezultaty te zachęcają do zintensyfikowania działań prewencyjnych, mających na celu zmniejszenie ekspozycji na akrylamid w całej populacji” – piszą naukowcy w swojej publikacji.
Pochodzenie informacji: pap-mediaroom.pl