Wiadomości Polska Ludzie i kultura Podróżując po Polsce w poszukiwaniu mlecznych smaków
Ludzie i kultura

Podróżując po Polsce w poszukiwaniu mlecznych smaków

Dzięki zwiedzaniu Polski mamy wspaniałą okazję poznania nie tylko nieznanych dotąd terenów, zabytków, ale również skosztowania wyśmienitej, regionalnej kuchni. Każdy zakątek naszego kraju ma wiele do zaoferowania, jeśli chodzi o lokalne przepisy i smaki. Przemierzając szlaki kulinarne poświęcone tradycyjnym potrawom, można wyraźnie zauważyć, że mleko i jego produkty są jednym z najczęściej wykorzystywanych składników.

Poznaj smak województwa lubelskiego i gminy Izbica, odwiedzając je i spróbując golasów izbickich. Są one przygotowane z kaszy gryczanej, ugotowanych ziemniaków i twarogu, składające się na owalne kotlety, a następnie zawijane w liście chrzanu. Całość jest smażona na małym ogniu, a do smaku dodaje się soli, pieprzu, śmietany oraz inne dodatki, takie jak masło, jajka, cebula lub czosnek.

Kuchnia na Kujawach to wiele wyjątkowych potraw, wśród których szczególne miejsce zajmuje zupa po kujawsku – kartoflanka. Zazwyczaj podawana w piątki, jest tradycyjnym daniem przekazywanym z pokolenia na pokolenia. Jej podstawą są dostępne w każdym gospodarstwie składniki: ziemniaki, marchew, cebula, pietruszka, ziele angielskie, liść laurowy oraz sól i pieprz, a także śmietana, która wzbogaca smak i wartości odżywcze potrawy. Konsumpcja kartoflanki po kujawsku zapewni niezapomniane doznania smakowe oraz wyjątkowo zdrowy posiłek.

Województwo łódzkie zachwyca swoim tradycyjnym żurem smażonym, który ma swoje korzenie w Łubnicach – małej osadzie położonej na ziemi wieluńskiej, słynącej z długiej historii. Żur składa się z mleka, kwaśnej maślanki, skwarków z surowej słoniny, pszennej mąki, soli i pieprzu. Jest podawany z ugotowanymi w skórce ziemniakami, nazywanymi przez lokalnych mieszkańców „ziemniakami w dłubinkach”.

W województwie lubuskim mleczne składniki również grają ważną rolę w tradycyjnej kuchni. Polskie pierogi, słynne na całym świecie, mają także swoje lokalne odmiany. Różnią się one przede wszystkim farszem. W województwie lubuskim takie pierogi serwowane są z kaszą gryczaną i twarogiem. Aby przygotować farsz, należy ugotować kaszę gryczaną na sypko, po czym przestudzić i wymieszać z podsmażoną na maśle klarowanym cebulką, twarogiem, solą i pieprzem. Tak przygotowanym nadzieniem napełniamy kółka z ciasta pszennego i zlepiamy je, gotując do wypłynięcia na powierzchnię. Takie pierogi podać można z masłem, skwarkami lub kwaśną śmietaną.

Zbliża się Wielkanoc, a wraz z nią tradycyjna podkarpacka potrawa – handzlowska serwatka wielkanocna. Nazwa potrawy pochodzi od wsi Handzlówka, z której pochodzą jej oryginalne składniki. Handzlowska serwatka to swoista odmiana żurku, który przygotowuje się na bazie serwatki, a następnie wzbogaca jajkami, kiełbasą, szynką, a czasami bułką i chrzanem. Mieszanka ta składa się z tradycyjnych potraw świątecznych, dlatego najczęściej spożywa się ją na śniadanie wielkanocne. Można jeść ją zarówno na ciepło, jak i na zimno.

Jeśli odwiedzicie Małopolskę, szczególnie powiat chrzanowski, nie możecie przegapić szarpańców z Karniowic. Gdy wyczekujesz pieczonego chleba i ciasta drożdżowego, gospodyni wykonuje szarpańce z zaczynu, mleka i mąki pszennej. Następnie, kawałki ciasta zostają wrzucone do rozgrzanego oleju. Tak przygotowane szarpańce są serwowane z miodem, posypane cukrem lub podane z mlekiem.

Województwo opolskie zaprasza nas na smaczną zupę z maślanki – potrawę charakterystyczną dla Śląska. Aby przygotować ją na wykwintny obiad, będziemy potrzebować litra maślanki, pół litra mleka lub wody, dwóch łyżek mąki pszennej, soli i pieprzu do smaku. Zupa będzie miała zawiesistą konsystencję i zostanie zagęszczona mąką. Podawaj ją z okraszoną cebulą i tłuczonymi ziemniakami.

Polskie produkty mleczne to źródło nie tylko nieograniczonych możliwości smakowych, ale przede wszystkim wyjątkowo wysokiej wartości odżywczej. Kuchnia regionalna mlecznych smaków jest obecna w Polsce od wielu pokoleń, wychodząc poza granice regionu, gdzie się wywodzi. Kampania „Polskie produkty mleczne każdego dnia” ma na celu zachęcić nas do przygotowywania potraw z mlekiem i jego przetworów, a także do odkrywania starych, rodzinnych przepisów. Wyjątkowość polskich produktów mlecznych pozwala na tworzenie nowych, zdrowych i smacznych dań, które z pewnością przypadną do gustu całej rodzinie.

Zapraszamy do wspólnego zwiedzenia Polski i gotowania tradycyjnych potraw regionalnych z przepisów mlecznych, które możecie Państwo zobaczyć w programie „Nasze najpyszniejsze” emitowanym w we wrześniu i październiku w każdą sobotę o godz. 8:45 w TVP3 w ramach kampanii „Polskie produkty mleczne każdego dnia”.

Głównym organizatorem kampanii „Polskie produkty mleczne każdego dnia” jest Krajowy Związek Spółdzielni Mleczarskich Zw. Rew. w Warszawie, który współpracuje z partnerami: Niezależnym Samorządnym Związkiem Zawodowym Rolników Indywidualnych Solidarność, Polskim Związkiem Zawodowym Rolników i Związkiem Zawodowym Rolników „OJCZYZNA”. Ponadto, kampania została objęta patronatem przez Fundację Instytut Matki i Dziecka.


Treść pochodzi z serwisu: pap-mediaroom.pl

Exit mobile version