Biznes i finanse

Smaczne Przysmaki Polskiej Kuchni – Tydzień Kuchni Polskiej RUSZA!

Do 26 listopada trwa wyjątkowa akcja organizowana przez sieć hurtowni MAKRO Polska, w ramach Polskich Skarbów Kulinarnych. W tej inicjatywie udział biorą blisko 400 lokali z całej Polski!

Tydzień Kuchni Polskiej to wydarzenie organizowane, aby dać możliwość poznania smaku naszej narodowej kuchni. W restauracjach na terenie całego kraju, będzie można skosztować dwóch wersji trzydaniowego menu, nawiązującego do polskiej tradycyjnej kuchni, w atrakcyjnych cenach od 69 do 99 zł.

„Polska kuchnia przeżywa swój renesans. Uważam jednak, że promocja wymaga rozwiązań instytucjonalnych. Sami, kucharki i kucharze, tego nie zrobimy. Życzyłbym sobie, by przyszedł czas kuchni słowiańskiej. Połączmy siły z kolegami z krajów Europy Centralnej i Wschodniej, jakie stanowiły niegdyś Rzeczpospolitą. Przywołajmy smaki dziczyzny, runa leśnego, masła, dobrego chleba, maku, ryb z lokalnych jezior” – mówi Bogdan Gałązka, współwłaściciel i senior szef w Stolica Cafe.

Jeśli jesteś fanem regionalnych i historycznych akcentów, to Tydzień Kuchni Polskiej jest właśnie dla Ciebie. W menu lokali można znaleźć wyjątkowe dania, takie jak krem z dyni z mleczkiem kokosowym, pomarańczą i przyprawami korzennymi, zupa flisacka z okonkami, rakami, śmietaną i koprem czy inspiracje działalnością Jana Szyttlera.

Goście restauracji Trzy Rybki w Hotelu Starym mogą skosztować przepysznych dań, takich jak pieczony kalafior z sosem pomidorowym i curry, orzechami i świeżą kolendrą, turbot bałtycki w panierce z sosem sardelowym i pieczoną kapustą z kminkiem, jagnięcinę z grasicą cielęcą i marchewkowym puree, śliwkowy nugat w piernikowych aromatach oraz czekoladowy deser z konfiturą z wiśni i porzeczek z chantilly aromatyzowany kirschem.

Tydzień Kuchni Polskiej to projekt, który już od trzech lat gromadzi restauracje i kucharzy, aby sięgnąć po tradycyjne i autorskie polskie potrawy. Jego celem jest promowanie smaków i zapachów naszej kuchni.

W ramach Tydzień Kuchni Polskiej restauracje przygotowują specjalne menu, składające się z tradycyjnych oraz autorskich potraw, których wybór zależy od wyobraźni kucharzy.

Organizatorzy zachęcają wszystkich, aby w tym okresie odwiedzili restauracje i spróbowali autorskich dań kuchni polskiej.

Tegoroczna edycja Tydzień Kuchni Polskiej odbędzie się w dniach od 18 do 24 stycznia 2021 roku.

Jeśli chcesz poznać autorskie dania kuchni polskiej, skorzystaj z okazji i odwiedź restauracje biorące udział w Tydzień Kuchni Polskiej. Poznaj smaki i zapachy naszej kuchni oraz ciesz się niezapomnianymi doznaniami kulinarnymi!

Począwszy od 2018 roku, MAKRO wspiera lokalne restauracje poprzez inicjatywę Polskich Skarbów Kulinarnych. W ramach tego programu, każdego roku 11 listopada z okazji Dnia Niepodległości odbywa się Tydzień Kuchni Polskiej. Goście mają wówczas możliwość spróbowania specjalnie przygotowanego trzydaniowego menu, a jego głównym celem jest promowanie polskich dań oraz wsparcie dla lokalnych restauracji.


Pochodzenie informacji: pap-mediaroom.pl

Wykorzystujemy pliki cookies.
Polityka Prywatności
Więcej
ROZUMIEM