Wiadomości Polska Biznes i finanse PSOR: pszczelarzu, rolniku – bez współpracy nie osiągniesz sukcesu
Biznes i finanse

PSOR: pszczelarzu, rolniku – bez współpracy nie osiągniesz sukcesu

Dzięki partnerskiej współpracy z rolnikami, pszczelarze mają gwarancję, że ich pszczoły będą miały dostęp do różnorodnego i wartościowego pożytku każdego roku. W zamian rolnicy otrzymują zwiększone plony dzięki skutecznemu zapylaniu przez pszczoły. Taki model współpracy opiera się na wzajemnym zrozumieniu i szacunku, przynosząc korzyści obu stronom.

Owady zapylające odgrywają kluczową rolę w ekosystemie rolniczym, ponieważ są niezbędne do zapylania roślin. Dzięki ich pracy możemy cieszyć się różnorodnością owoców i warzyw, takich jak jabłka, gruszki, truskawki i pomidory. W Polsce, pszczoła miodna jest najważniejszym zapylaczem hodowlanym, który zapyla różne gatunki warzyw, drzew owocowych, krzewów i roślin uprawnych. Ochrona owadów zapylających jest w interesie wszystkich, jednak to pszczelarze i rolnicy odgrywają kluczową rolę w ich ochronie.

Pszczelarstwo to nie tylko hobby, ale również odpowiedzialna praca, która wymaga dużego nakładu wiedzy, szacunku i cierpliwości w pielęgnowaniu pszczoł. W Polsce, głównie małe, rodzinne gospodarstwa zajmują się pszczelarstwem, priorytetem dla nich jest dbałość o dobrostan zapylaczy i uzyskanie wysokiej jakości produktów. Jednocześnie rolnicy, poprzez stosowanie zasad dobrej praktyki w ochronie roślin, skutecznie dążą do zrównoważonej produkcji żywności i ochrony bioróżnorodności.

Łukasz Waryas, zwycięzca konkursu „Pszczelarz Roku”, to prawdziwy pasjonat pszczelarstwa, który odziedziczył tę miłość od swoich przodków. Posiada profesjonalną pasiekę, w której produkuje miód, pyłek, pierzgę i wosk. Jednak to nie wszystko – Waryas aktywnie angażuje się w współpracę z rolnikami, co przynosi korzyści obu stronom. Zdobył również nagrodę w kategorii „Pszczelarz współpracujący z rolnikiem”, co potwierdza jego zaangażowanie w tę dziedzinę.

Jest to pasja przekazywana z pokolenia na pokolenie, a dla Łukasza Waryasa pszczelarstwo było obecne w życiu od zawsze. To właśnie dzięki wspomnieniom z dzieciństwa postanowił rozpocząć przygodę z pszczelarstwem w dorosłym życiu. Szybko zyskał uznanie w branży i obecnie jest nie tylko pszczelarzem, ale także mentorem dla innych, wierząc, że dzielenie się wiedzą przynosi korzyści wszystkim zaangażowanym.

Jak zacząć skuteczną współpracę?

Współpraca pomiędzy rolnikiem a pszczelarzem może zostać rozpoczęta przez dowolną ze stron. Może ona przybierać różne formy, ale zawsze powinna opierać się na obowiązujących przepisach prawa, dobrych praktykach rolniczych i pszczelarskich oraz otwartej, bezpośredniej komunikacji.

Pszczelarze starają się znaleźć odpowiednie miejsce na pasiekę w bliskiej odległości od terenów uprawnych, aby zapewnić pszczelom dostęp do pożywienia. Przed umieszczeniem pasieki sprawdzają, czy w okolicy nie ma już innych pasiek, aby uniknąć przepszczelenia. Dbają również o to, aby pasieka nie zakłócała życia mieszkańców i była odpowiednio odległa od dróg i budynków. Przy przemieszczaniu pasiek poza teren powiatu, pszczelarze informują o tym odpowiednie służby weterynaryjne.

„Rolnicy, z którymi współpracuję, mają pola w różnych lokalizacjach, co pozwala mi co roku zapewnić pszczołom dostęp do odpowiedniego pożytku. Jeden z rolników od lat uprawia pasy kwietne, praktykuje zmianowanie oraz wysiewanie poplonów. Takie podejście sprzyja pszczołom, ponieważ zapewnia im zróżnicowane źródła pożywienia” – mówi Łukasz Waryas.

Rolnicy starają się planować prace na polu i w sadzie tak, aby były bezpieczne dla pszczół i innych owadów. Dzięki odpowiedniemu stosowaniu środków ochrony roślin oraz współpracy z pszczelarzami, udaje im się uniknąć szkód dla tych cennych owadów.

Ważne jest, aby rolnicy mieli świadomość rozmieszczenia pasiek i terminów zabiegów ochrony roślin, aby móc skutecznie współpracować z pszczelarzami i chronić pszczoły przed szkodliwymi substancjami.

Aby chronić pszczelarstwo, rolnicy wykonują opryski po zachodzie słońca, kiedy pszczóły nie latają. Przestrzegają bezpiecznych odległości od pasiek, zbiorników wodnych i terenów nieużytkowanych. Dodatkowo dbają o to, aby środki chemiczne nie przedostawały się na kwitnące rośliny, gdzie pszczóły mogą szukać pożywienia.

„W naszym regionie rolnicy przestrzegają zasad stosowania środków ochrony roślin. My, pszczelarze, jesteśmy w stałym kontakcie z rolnikami poprzez wspólną grupę na komunikatorze, gdzie wymieniamy się bieżącymi informacjami. Jeśli któryś z rolników planuje opryski, z wyprzedzeniem nas o tym informuje. W ten sposób możemy zdecydować, czy zostawić pszczoły na polach, czy lepiej przetransportować je w inne miejsce” – dodaje Łukasz Waryas.

Od 10 lat Fundacja Akademia Pszczelarstwa i Zrównoważonego Rozwoju nagradza dobre praktyki pszczelarskie poprzez organizację ogólnopolskiego konkursu „Pszczelarz Roku”. Konkurs poszukuje i nagradza pasjonatów pszczelarstwa, którzy szerzą wiedzę o pszczołach i produkują wyśmienity miód.

Organizacja Fundacja Akademia Pszczelarstwa i Zrównoważonego Rozwoju od 10 lat nagradza dobre praktyki pszczelarskie poprzez organizację konkursu „Pszczelarz Roku”. Konkurs nagradza pasjonatów pszczelarstwa, którzy szerzą wiedzę o pszczołach i produkują wyśmienity miód.

„Czy rolnik może być przyjacielem owadów zapylających? Zdecydowanie! Partnerska współpraca rolnika z pszczelarzem to jeden z przejawów troski o dobrostan tych ważnych dla produkcji żywności zwierząt. Polskie Stowarzyszenie Ochrony Roślin już od sześciu lat pokazuje najlepsze praktyki w tym obszarze. Znamy wielu rolników, którzy zabiegi ochrony wykonują odpowiedzialnie i nawiązują owocną współpracę z lokalnymi pszczelarzami” – mówi Joanna Gałązka z Polskiego Stowarzyszenia Ochrony Roślin.

Od 2020 roku PSOR przyznaje nagrodę w kategorii „Pszczelarz współpracujący z rolnikiem” w ramach swojego konkursu. Ta specjalna kategoria ma na celu promowanie dobrych praktyk oraz integrację środowiska pszczelarzy z rolnikami.

Polskie Stowarzyszenie Ochrony Roślin (PSOR) to organizacja, która skupia producentów i importerów środków ochrony roślin. Od ponad 20 lat zajmuje się edukacją na temat bezpiecznego stosowania środków ochrony roślin i ich znaczenia w produkcji żywności. PSOR jest również właścicielem i koordynatorem Systemu Zbiórki Opakowań PSOR, który ma na celu prawidłowe gospodarowanie opakowaniami po środkach ochrony roślin.

Organizacja prowadzi kampanie edukacyjne, w których informuje rolników jak ustrzec się przed podróbkami, jak dbać o swoje bezpieczeństwo podczas pracy z produktami oraz jak chronić środowisko przed skażeniem środkami ochrony roślin. PSOR wspiera również bioróżnorodność oraz promuje mądre działania na rzecz owadów zapylających w ramach akcji „Pomagamy pszczołom bez lipy”.

PSOR utworzyło Akademię PSOR, która jest bezpłatną platformą szkoleniową poświęconą bezpiecznemu i odpowiedzialnemu stosowaniu środków ochrony roślin.

Więcej informacji o działalności PSOR znajdziesz na stronie www.psor.pl.

[1] Semkiw, P. (2023). „Stan pszczelarstwa w Polsce w 2023 roku.” Zakład Pszczelnictwa w Puławach, Instytut Ogrodnictwa w Skierniewicach, https://www.inhort.pl/wp-content/uploads/2024/01/11.3_Raport_stan_pszczelarstwa_2023.pdf.


Treść pochodzi z serwisu: pap-mediaroom.pl

Exit mobile version