Mleczne produkty, takie jak masło, kwaśna śmietana, słodka śmietanka, kefir, jogurt i oczywiście różnorodne sery, mogą być wykorzystane do stworzenia wybornej kuchni – od przystawek po desery. Potrawy oparte na mleku i jego przetworach są doskonałym sposobem na urozmaicenie menu restauracji, baru, kawiarni lub firmy cateringowej. O nowych przepisach przypominają doświadczeni kucharze Jarosław Uściński i Patryk Dobrzelak, którzy przygotowali nowy e-book z kulinarnymi inspiracjami.
Mleko i jego przetwory mają ogromny potencjał kulinarny, co jest doceniane przez profesjonalistów. Istnieje niezliczona ilość oryginalnych potraw wykorzystujących te składniki, które mogą znaleźć drogę do serc wszystkich gości poprzez ich żołądki.
Produkty mleczne oferują niezliczone kombinacje smaków, aromatów i tekstur. Oprócz mleka, dostępne są maślanki, kefiry, jogurty, mleko zsiadłe i coraz bardziej popularne mleko acidofilne. Niezastąpione w kuchni są masło, kwaśna śmietana i słodka śmietanka. Sery natomiast oferują wyjątkowo różnorodne doznania smakowe i zapachowe – w Polsce wytwarza się aż 600 z 4000 znanych na świecie odmian, co daje szeroki wybór do przygotowania różnorodnych potraw.
Mleko i jego przetwory to niezwykle wszechstronne składniki kulinarne
Krajowy Związek Spółdzielni Mleczarskich zorganizował kampanię pn. „Działania promocyjne w sektorze HoReCa”, która promuje wykorzystanie mleka i jego przetworów w kuchni. W ramach kampanii udostępniono e-book z 14 przepisami opracowanymi przez doświadczonych kucharzy: Jarosława Uścińskiego i Patryka Dobrzelaka, które mogą być wykorzystane w restauracjach, kawiarniach, barach i firmach cateringowych.
Co polecamy?
4 propozycje przystawek i przekąsek
– Ser długodojrzewający zapiekany z orzechami laskowymi i z miodem akacjowym. Grzanki razowe, listki sałaty z gruszką
– Focaccia z trzema serami (mozzarellą, twarogiem i serem pleśniowym) i ze smażonymi borowikami. Listki sałat
– Serniczek wytrawny z wędzonym bekonem i z pesto pistacjowym ze smażoną pomarańczą. Listki sałat
– Grzanki z chałki z serem, opalaną gruszką i olejem pietruszkowym
2 niebanalne zupy
– Kremowa zupa z kurczakiem, kukurydzą i ziemniakami, z beszamelem i serem topionym
– Krem z dyni z pomarańczą, serkiem mascarpone i z grzankami z razowego chleba na maśle klarowanym z czosnkiem i rozmarynem
4 dania główne – wytrawne i słodkie
– Stek ze smażonego kalafiora w sosie z twarogu i papryki z ziołami śródziemnomorskimi lub z curry
– Naleśniki czekoladowe z imbirem na maślance z serkiem śmietankowym z wanilią i wiśniami oraz ze smażonymi malinami na śmietance
– Roladka z indyka faszerowana serem i twarogiem wędzonym z duszoną szalotką. Ziemniaki ubite z jogurtem i ze świeżymi ziołami, z sosem grzybowym
– Makaron pappardelle z mozzarellą i ze słodką śmietanką, z orzechami włoskimi, suszonymi pomidorami, z bazylią i listkami szpinaku
2 znakomite desery
– Lody z mascarpone, figami suszonymi, ze słodką śmietanką, śliwkami suszonymi, koglem-moglem, przyprawą do piernika i z sosem z mrożonych truskawek
– Pistacjowy serniczek z twarogiem na rodzynkowo-owsianym spodzie, z malinami z cynamonem
2 warianty deski serów
– Żółta deska serów – z camembertem, cheddarem i roladą ustrzycką
– Biała deska serów – z serem solankowym, mozzarellą i twarogiem wędzonym
Powyższe przepisy mogą uatrakcyjnić ofertę restauracji, baru, kawiarni albo firmy cateringowej. Na pewno sprawdzą się tu. E-book z przepisami można bezpłatnie pobrać tutaj: [link]
Możesz pobrać nasz najnowszy e-book na temat działań promocyjnych w sektorze HoReCa pod adresem: https://mleczarstwopolskie.pl/wp-content/uploads/2024/12/E-book-Dzialania-promocyjne-w-sektorze-HoReCa-2.pdf
Źródło wiadomości: pap-mediaroom.pl