Wiadomości Polska Polityka i społeczeństwo MRiRW: Polskie mięso na rynkach Azji (komunikat)
Polityka i społeczeństwo

MRiRW: Polskie mięso na rynkach Azji (komunikat)

Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi ogłosiło, że jednym z głównych celów jest otwieranie nowych rynków zagranicznych dla polskiego mięsa i produktów mięsnych. W ostatnich latach udało się m.in. otworzyć rynki w Filipinach, Wietnamie i Singapurze oraz osiągnąć postęp w negocjacjach dotyczących rynku chińskiego i koreańskiego – powiedział sekretarz stanu Jacek Czerniak podczas konferencji „Polska branża mięsna w grze o Azję: Czy wykorzystamy szanse na sukces?”.

Podczas wizyty sekretarza stanu towarzyszył dyrektor generalny ministerstwa rolnictwa i rozwoju wsi, Bogusław Wijatyk.

Polskie mięso na rynkach azjatyckich

W trakcie debaty Gra o wschód, wiceminister Jacek Czerniak podkreślił, że mięso i produkty mięsne są polską specjalnością i naszym najważniejszym produktem eksportowym w sektorze rolno-spożywczym na rynkach azjatyckich.

Sekretarz stanu ogłosił, że wysiłki resortu rolnictwa przyniosły otwarcie nowych azjatyckich rynków:

– Filipińskiego – dla mięsa drobiowego,

– Wietnamskiego – dla mięsa wołowego oraz mięsa z kaczek i gęsi,

– Singapurskiego – dla mięsa wołowego.

Dodatkowo, udało się poprawić warunki eksportu mięsa wieprzowego na rynek singapurski.

Wiceminister Czerniak podkreślił, że zaawansowane są także negocjacje dotyczące:

– wznowienia eksportu mięsa drobiowego do Chin z uwzględnieniem grypy ptaków HPAI,

– uzgodnień w celu rozpoczęcia eksportu mięsa wołowego do Chin,

– możliwości eksportu mięsa drobiowego na rynek koreański.

Ministerstwo rolnictwa wspiera ekspansję polskiego mięsa w Azji

– Kluczowym celem jest wsparcie polskich przedsiębiorców zainteresowanych ekspansją w tym regionie – powiedział wiceminister Jacek Czerniak.

Sekretarz stanu poinformował, że MRiRW regularnie przekazuje postulaty rolnicze do innych resortów – Ministerstwa Spraw Zagranicznych, Ministerstwa Rozwoju i Technologii – w trakcie rozmów z zagranicznymi partnerami. W odniesieniu do wybranych kierunków eksportowych, zorganizowano również narady międzyresortowe.

Wiceminister Czerniak zauważył, że wsparcie dyplomatyczne i wysokie szczeble wizyt w Chinach, Republice Korei, Malezji, Filipinach i ostatnio w Wietnamie przyczyniły się do przyspieszenia rozmów dotyczących dostępu dla polskich artykułów rolno-spożywczych.

Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi wyraziło obawy co do importu żywności z państw Mercosur, uważając, że liberalizacja dostępu do rynku UE może zagrażać eksportowi polskich produktów.

Wiceminister Czerniak podkreślił szczególne ryzyko wypierania eksportu polskich produktów z rynków UE przez import z krajów Mercosuru, zwłaszcza w sektorze drobiowym.

Import żywności z krajów trzecich, w tym z Mercosuru, jest dopuszczalny tylko pod warunkiem spełnienia przez te produkty unijnych wymogów w zakresie bezpieczeństwa i jakości – podkreślił sekretarz stanu.

Naszym zdaniem zapisy umowy dotyczące klauzuli ochronnej, która pozwala na czasowe przywrócenie ceł w przypadku nadmiernego importu, są niewystarczające i nieodpowiednie dla sektora rolnego. W związku z tym Rada Ministrów przyjęła 26 listopada 2024 r. uchwałę sprzeciwiającą się dotychczasowym wynikom negocjacji w obszarze rolnictwa – przypomniał wiceminister Czerniak.

W 2024 roku Polska wyeksportowała mięso i podroby o łącznej wartości blisko 6 mld euro, co stanowiło 15% wartości eksportu towarów rolno-spożywczych. Nasze nadwyżki produkcji mięsa drobiowego i wołowego są duże, dlatego poszukiwanie nowych rynków zbytu jest kluczowe dla utrzymania rozwoju tych sektorów i zapewnienia opłacalności produkcji.

Obecnie podejmowane są starania w celu odbudowy krajowej produkcji wieprzowiny, która ucierpiała na skutek wirusa afrykańskiego pomoru świń ASF, oraz zwiększenia samowystarczalności na rynku wieprzowiny.

Wysoka jakość mięsa produkowanego w Polsce stanowi istotną przewagę konkurencyjną naszych produktów na rynkach azjatyckich, dzięki wysokim standardom produkcji.

Konferencja Polska Branża Mięsna w Grze o Azję: Wykorzystanie szans na sukces odbyła się 6 grudnia 2024 r. w Warszawie, zorganizowana przez Unię Producentów i Pracodawców Przemysłu Mięsnego UPEMI. Wzięli w niej udział przedsiębiorcy, liderzy branży mięsnej oraz przedstawiciele korpusu dyplomatycznego Wietnamu, Republiki Korei i Chin.

Komunikaty publikowane w serwisie PAP są prezentowane w formie dostarczonej przez nadawcę, bez wprowadzania przez PAP SA jakichkolwiek zmian w ich treści. Nadawca ponosi odpowiedzialność za treść komunikatu zgodnie z postanowieniami ustawy prawo prasowe, z zastrzeżeniem art. 42 ust. 2. (PAP)


Treść pochodzi z serwisu: pap-mediaroom.pl

Exit mobile version