Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi ogłasza:
Minister rolnictwa i rozwoju wsi Czesław Siekierski oraz sekretarze stanu Jacek Czerniak oraz Michał Kołodziejczak odbyli spotkanie 24 stycznia z przedstawicielami sektora producentów trzody chlewnej oraz prezesem Krajowej Rady Izb Rolniczych Wiktorem Szmulewiczem, aby omówić sytuację na rynku mięsa oraz dyskutować o minimalizowaniu ryzyka wystąpienia pryszczycy w Polsce.
Podczas spotkania producenci trzody chlewnej omówili aktualne problemy na rynku wieprzowiny, zwracając uwagę na wystąpienie pryszczycy w Niemczech i jego potencjalne zagrożenie dla zwierząt i polskiego rynku wieprzowiny.
Producenci zauważyli zwiększający się napływ żywych zwierząt i mięsa z Niemiec oraz trudności w sprzedaży świń do rzeźni, co wymaga dłuższego utrzymywania zwierząt w gospodarstwach. Zaproponowali intensyfikację monitoringu przemieszczania się zwierząt i rozważenie wprowadzenia zakazu przywozu mięsa z Niemiec.
Krzysztof Jażdżewski, Główny Lekarz Weterynarii, omówił sytuację epizootyczną w Niemczech dotyczącą pryszczycy oraz warunki prawne dotyczące zapobiegania rozprzestrzenianiu się choroby po jej stwierdzeniu. Podkreślił, że państwa członkowskie UE nie zamykają swoich granic dla zwierząt i towarów z Niemiec z powodu wystąpienia choroby, jednak zalecił ostrożność podmiotom sektora produkcji świń i przeżuwaczy w niektórych państwach członkowskich przy zakupie zwierząt i mięsa z Niemiec do czasu wygaśnięcia ogniska pryszczycy.
Akcje podejmowane
Główny Lekarz Weterynarii poinformował również o podejmowanych działaniach mających na celu ograniczenie ryzyka przeniesienia wirusa pryszczycy do Polski. Te działania uwzględniają unijne przepisy dotyczące ochrony państw członkowskich przed chorobami zakaźnymi. Do tej pory podjęto następujące kroki:
Wprowadzono zaostrzone kontrole przywozu zwierząt z Niemiec do Polski w związku z wystąpieniem choroby. Tylko trzy transporty zwierząt żywych do polskich gospodarstw miały miejsce od momentu wybuchu choroby i zostały poddane szczególnej kontroli.
W związku z wystąpieniem ogniska pryszczycy w landzie Brandenburgia, wprowadzono obowiązkową dezynfekcję pojazdów przewożących zwierzęta parzystokopytne na granicach.
Aby zapobiec rozprzestrzenianiu się chorób, służby weterynaryjne na całym terytorium kraju zostały postawione w stan gotowości, a dodatkowe środki kontroli wprowadzono zwłaszcza w zakładach i gospodarstwach, do których importowane są zwierzęta oraz mięso wołowe, wieprzowe i baranie.
– dodatkowe kanały komunikacji z branżą hodowlaną i mięsną, informujące o zagrożeniu wirusem oraz metodach ochrony,
– przegląd, uzupełnienie i aktualizacja procedur i narzędzi związanych z wczesnym wykrywaniem choroby,
UWAGA: Komunikaty publikowane są w serwisie PAP bez wprowadzania przez PAP SA jakichkolwiek zmian w ich treści, w formie dostarczonej przez nadawcę. Nadawca komunikatu ponosi odpowiedzialność za jego treść – z zastrzeżeniem postanowień art. 42 ust. 2 ustawy prawo prasowe. (PAP)
Informacja pochodzi z serwisu: pap-mediaroom.pl