Chociaż nie jest to dobra wiadomość, eksperci wskazują, że niedobór witaminy D jest często spotykany w niektórych częściach świata. Ponieważ witamina ta odgrywa ważną rolę w metabolizmie i fizjologii, jej niedobór może mieć istotny wpływ na rozwój mózgu i kości u ciężarnych. Dlatego ważne jest, aby wiedzieć, w jaki sposób można zapobiegać deficytowi tej witaminy.
Niedawno wykonane badania przez naukowców Uniwersytetu Queensland wykazały, że niedobór witaminy D u ciężarnych kobiet może mieć wpływ na poziom komórek dopaminergicznych u ich dzieci, co zwiększa ryzyko rozwoju schizofrenii.
Choroba może mieć różne podłoże – od genetycznego, po środowiskowe. Jednakże jej istotą jest zaburzona homeostaza neuroprzekaźników, szczególnie dopaminy.
W badaniach australijskiego zespołu wykazano, że poziom witaminy D w organizmie przyszłej matki ma wpływ na rozwój neuronów komunikujących się za pomocą tej substancji. Aby to sprawdzić, badacze hodowali komórki tego rodzaju w laboratorium, wystawiając je na działanie witaminy D oraz jej brak.
„Odkryliśmy zmieniony proces różnicowania się komórek w obecności witaminy D, który nie tylko wpływa na wzrost komórek, ale także angażuje mechanizmy potrzebne do uwalniania dopaminy w inne sposoby” – opowiada prof. Darryl Eyles, autor badania opisanego na łamach „Journal of Neurochemistry”.
„To jest rozstrzygający dowód na to, że witamina D wpływa na strukturalne różnicowanie neuronów dopaminergicznych” – stwierdza ekspert.
Silniejsze wydzielanie dopaminy
Witamina D bierze udział w wielu procesach wewnątrz organizmu. Na przykład badania wykazały, że właściwa suplementacja tą witaminą może wpłynąć na wydzielanie dopaminy w mózgu. Dopamina to hormon odpowiedzialny za regulację nastroju i wpływa na zachowanie człowieka.
Lepsza przyswajalność wapnia
Witamina D jest niezbędna do prawidłowego metabolizmu wapnia i fosforu. Wapń jest niezbędny do zachowania zdrowych kości i zębów, a także do regulacji aktywności neuromuskularnej. Witamina D jest niezbędnym składnikiem do wchłaniania wapnia z jelit do krwi, dzięki czemu może przyczynić się do zmniejszenia ryzyka złamań i osteoporozy.
Zmniejszenie ryzyka zachorowań
Istnieje wiele dowodów na to, że właściwa suplementacja witaminy D może zmniejszyć ryzyko zachorowań na wiele chorób, w tym choroby serca, cukrzycę typu 2, choroby autoimmunologiczne i niektóre rodzaje nowotworów. Na przykład przegląd systematyczny z Uniwersytetu Północnej Karoliny wykazał, że suplementacja witaminy D może zmniejszyć ryzyko choroby serca o około 8%.
Lepsze funkcjonowanie mózgu
Badania wykazały również, że witamina D może wpływać na funkcjonowanie mózgu. Na przykład przegląd z Uniwersytetu Harvarda wykazał, że dzieci, które otrzymywały wyższe dawki witaminy D, miały lepszą zdolność uczenia się i pamięć. Dodatkowo, badania wykazały, że suplementacja witaminy D może zmniejszyć ryzyko depresji i chorób psychicznych.
Ochotniczki zaczęły przyjmować suplementy od 24. tygodnia ciąży aż do pierwszego tygodnia po porodzie. Poprzez kolejne 3 lata obserwowano zdrowie dzieci. Badania wykazały, że dzieci, które spożywały olej rybi, były o 38 proc. mniej narażone na ryzyko choroby niż w przypadku oliwy. Jednocześnie stwierdzono, że dawka witaminy D zmniejszała ryzyko o 40 proc. w porównaniu do standardowych dawek.
„Nasze wyniki sugerują, że witamina D i olej rybi mogą pomagać w walce z krupem u dzieci, przy odpowiednio wysokich dawkach. Są to stosunkowo tanie suplementy, co oznacza, że podejście to może być bardzo opłacalne, a jednocześnie przyczyniać się do poprawy zdrowia małych dzieci” – stwierdza dr Nicklas Brustad, autor badania przedstawionego w trakcie European Respiratory Society International Congress 2022.
Należy mieć na uwadze, że synteza witaminy D może być wpływana przez czynniki zewnętrzne, jak na przykład położenie geograficzne oraz porę roku. Z tego powodu ilość tej witaminy w ludzkim organizmie może się zmieniać.
Dodatkowo warto wspomnieć, że słońce jest naturalnym źródłem witaminy D. Dzięki niemu organizm ludzki jest w stanie sam wyprodukować odpowiednią jej ilość, ale wystarczającej dawki może on nie dostarczyć w zależności od warunków geograficznych i por roku.
Niedawny przegląd badań naukowych wskazuje, że suplementacja witaminy D może mieć korzystny wpływ na rozwój dziecka. Wyniki 23 badań pokazują, że dzieci, które były suplementowane witaminą D, miały przeciętnie 13% dłuższą kość ramieniową, a wzrost noworodków wynosił 14%. Z tego wynika, że suplementacja witaminy D jest ważnym czynnikiem wpływającym na prawidłowy rozwój dziecka.
Niedawne badania wskazują, że suplementacja witaminy D może mieć pozytywny wpływ na wzrost i zdrowie kości u niemowląt. Wynikiem 23 badań było to, że dzieci suplementowane witaminą D miały średnio 13% dłuższą kość ramieniową i 14% większy wzrost w porównaniu z dziećmi, które nie były suplementowane. Wniosek jest jasny – suplementacja witaminy D ma pozytywny wpływ na wzrost i rozwój dzieci.
„Suplementacja witaminy D w ciąży może być związana ze zwiększoną długością kości ramiennej w okresie płodowym, zwiększoną długością ciała przy narodzinach oraz wyższym stężeniem witaminy D w krwi pępowinowej – piszą naukowcy w pracy opublikowanej na łamach pisma >>PLOS One<<. – Brakuje jednak dowodów na jej długoterminowy wpływ na wzrost u dzieci. Potrzebne są dodatkowe rygorystyczne, wysokiej jakości, długoterminowe i szerzej zakrojone badania, aby bardziej kompleksowo sprawdzić efekty suplementacji witaminy D w czasie ciąży” – zastrzegają.
Dane z 24 badań klinicznych sugerują, że suplementacja witaminy D w czasie ciąży może mieć istotny wpływ na masę urodzeniową dziecka oraz zmniejszyć ryzyko śmierci dziecięcej. Wyniki wskazują, że suplementacja stosowana w trzecim trymestrze wyraźnie zwiększa masę urodzeniową dziecka, a stosowana w drugim trymestrze wiąże się z jeszcze większą masą urodzeniową. Co więcej, stosowanie suplementacji witaminy D w czasie ciąży jest związane z o 28 proc. mniejszym ryzykiem wystąpienia obniżonej wielkości płodu.
Wyniki badań pokazują, że suplementacja witaminy D w czasie ciąży może przynieść wiele korzyści dziecku. Odnotowano wzrost masy urodzeniowej oraz mniejsze ryzyko śmierci dziecięcej. Przeprowadzone badania wykazały również, że suplementacja witaminy w trzecim trymestrze wiązała się z większą masą urodzeniową, a prowadzona w trymestrze drugim wiązała się z jeszcze większą masą urodzeniową. Co więcej, zaobserwowano 28 proc. mniejsze ryzyko wystąpienia obniżonej wielkości płodu.
Suplementacja witaminy D w czasie ciąży ma istotny wpływ na zdrowie i dobrostan dziecka. Oznacza to, że ważne jest, aby kobiety w ciąży były świadome zalecanego poziomu spożycia witaminy D i stosowały się do niego w celu zapewnienia sobie i swojemu dziecku optymalnego zdrowia.
Niskie dawki witaminy D, mieszczące się poniżej 2000 IU/d, zapewniały skuteczne obniżenie ryzyka zagrożeń związanych z poronieniem czy śmiercią noworodka. Co więcej, suplementacja witaminy D wiązała się także z wyższymi stężeniami tej witaminy w organizmie dziecka, a także wyższymi poziomami wapnia oraz lepszymi wynikami testu Apgar. Ponadto, dzieci suplementowane witaminą D wykazywały lepszy stan skóry, większą wagę i wzrost.
„Przyjmowanie witaminy D w czasie ciąży wiąże się ze zmniejszonym ryzykiem wystąpienia SGA oraz poprawą wzrostu niemowląt, bez ryzyka śmiertelności płodu lub noworodka i wrodzonych wad. Suplementacja witaminy D w dawkach 2000 IU/d lub niższych w czasie ciąży może zmniejszać ryzyko śmiertelności płodu lub noworodka” – piszą naukowcy.
Nowa wersja:
Północna Europa jest dotknięta znacznym deficytem witaminy D. Wynika to z braku odpowiedniego nasłonecznienia, które jest głównym źródłem pozyskiwania tej witaminy. Jak wskazuje artykuł dr hab. n. o zdr. Reginy Wierzejskiej opublikowany w serwisie Narodowego Centrum Edukacji Żywieniowej (IŻŻ), tylko 9 proc. dorosłych Polaków ma prawidłowy poziom witaminy D.
Władze powinny podjąć działania mające na celu edukację na temat witaminy D i jej znaczenia dla zdrowia. Konieczne jest również zapewnienie dostępu do suplementów witaminowych, aby zaspokoić potrzeby wszystkich mieszkańców regionu.
Inną alternatywą jest zwiększenie świadomości wśród mieszkańców na temat pozyskiwania witaminy D z naturalnych źródeł, np. żywności. Spożywanie określonych produktów, takich jak ryby, jaja i produkty mleczne, może być skutecznym sposobem na osiągnięcie optymalnego poziomu witaminy D.
Badanie przeprowadzone przez IŻŻ wykazało, że niskie stężenie witaminy D dotyka również kobiety w ciąży. Średnie stężenie witaminy D w organizmie ciężarnych Polek wynosi 19,3 ng/ml, co jest znacznie poniżej uznawanego za optymalne stężenia 30 ng/ml. Poza tym, nawet w okresie letnim jedynie niewielka grupa kobiet cieszyła się wystarczająco wysokim stężeniem witaminy D.
„Wbrew obiegowym opiniom letnia pora roku nie oznacza zatem końca problemów z zaopatrzeniem organizmu w witaminę D. Ponadto niedobór ten pogłębiony jest u kobiet ze zbyt dużym przyrostem masy ciała w okresie ciąży, co potęguje skalę problemu, ponieważ nadmierne tycie dotyczy obecnie połowy kobiet ciężarnych – pisze ekspertka. – Według aktualnych poglądów, w okresie ciąży zaleca się kontrolę stężenia witaminy D [25(OH)D] we krwi, po to, aby dobrać taką dawkę suplementacji, która zapewni stężenie na poziomie >30–50 ng/ml” – dodaje.
Zapewnienie odpowiedniego poziomu witaminy D w czasie ciąży jest bardzo ważne. Warto jednak pamiętać, że zbyt wysokie stężenie tej witaminy w organizmie może być szkodliwe. W takim przypadku należy skonsultować się z lekarzem, który zaleci odpowiednią suplementację, w zależności od wyników badań. Wskazane jest też unikanie leków, które mogą wpływać na poziom witaminy D worganizmie.
Istnieją też szerokie dyskusje dotyczące suplementacji witaminy D. W naszym artykule Witamina D nie działa? | Serwis Zdrowie (pap.pl) przybliżamy różne punkty widzenia na ten temat.
Źródło informacji: pap-mediaroom.pl