Biznes i finanse

Jak być pracodawcą, dla którego chce się pracować?

„Wizerunek firmy to efekt synergii i przemyślanej strategii komunikacji zarówno tej wewnętrznej, jak i zewnętrznej. Spójność działań, konsekwencja i wiarygodność to kluczowe czynniki, które wpływają na postrzeganie organizacji. Dzięki przemyślanym działaniom docieramy do potencjalnie najlepszych kandydatów. Niezwykle istotne jest jednak, by wartości firmy, jej strategia biznesowa oraz podejmowanie aktywności employer brandingowe miały wspólny mianownik” – mówi Ewa Kwiecińska, Employer Branding & Communication Manager Faurecia Automotive Polska.

Obecny rynek pracy sprzyja specjalistom i menedżerom. W niektórych obszarach specjalizacyjnych z całą pewnością można mówić o rynku kandydata. W przypadku zawodów bezpośrednio lub pośrednio związanych z technologiami jest on nawet silniejszy niż kiedykolwiek wcześniej.

„W kontekście polskiego rynku pracy należy przede wszystkim mówić o rynku kompetencji, ponieważ to od nich w dużej mierze zależy sytuacja kandydatów. W ostatnim czasie największym zainteresowaniem firm cieszyły się umiejętności m.in. z zakresu IT, e-commerce, finansów, podatków czy automatyki. Osoby specjalizujące się w tych dziedzinach z całą pewnością doświadczają rynku kandydata i cieszą się silną pozycją negocjacyjną” – mówi Agnieszka Pietrasik, dyrektor wykonawcza w Hays Poland.

Wyzwaniem dla firm jest nie tylko rekrutacja nowych, ale również zatrzymanie dotychczasowych pracowników firmy. Świadczenia dodatkowe pozostają ważnym elementem ofert kierowanych do pracowników i kandydatów. Dlatego warto sięgać po nowe ciekawe rozwiązania.

Sylwia Bilska, dyrektor generalna EDENRED wyjaśnia, jakie korzyści finansowe wynikają z ostatnich nowelizacji rozporządzenia dotyczącego dofinansowania posiłków pracownikom przez pracodawców:

„Warto zaznaczyć, że dofinansowanie posiłków to obecnie najbardziej pożądany benefit przez pracowników. Dodatkowo z badań przeprowadzonych przez Edenred we wrześniu 2021 jasno wynika, że aż 92% pracowników – bez względu na rodzaj wykonywanej pracy – oceniłoby wysoko i bardzo wysoko pracodawcę, który dofinansowałby posiłki w trakcie pracy. Duża zmiana, która zaszła, to wysokość kwoty zwolnionej z ZUS na dofinansowania posiłków. Od 1 marca na mocy nowelizacji rozporządzenia Ministra Rodziny i Polityki Społecznej zwiększyła się ona do 300 zł miesięcznie na pracownika. Dotychczasowa kwota 190 zł została podniesiona o 60% do wartości 300 zł miesięcznie na pracownika. To krok milowy, ponieważ to zmiana, na którą czekali pracodawcy i pracownicy od 2004 r. W praktyce oznacza to, że pracodawca oszczędza 737 zł rocznie na składkach ZUS na jednego pracownika. W zależności od liczby pracowników ta kwota ulega zwiększeniu, dla pracownika to 689 zł rocznie, a więc łatwo zobaczyć, że to korzyść zarówno dla pracownika, ale i pracodawcy dodatkowo zwiększa siłę nabywczą pracownika, jest wyrazem troski pracodawcy, a jedzenie regularnych posiłków przekłada się na zdrowie zespołu. Karta Lunchowa to na pewno benefit zarówno na dobre, jak i trudne czasy, taki który pracownicy wykorzystują w 100%, a dodatkowo pozwalający wyróżnić się pracodawcy na wciąż wymagającym rynku pracy”.

Cała debata do wysłuchania na stronie ROZMOWY O BIZNESIE – BIZNES24

Źródło informacji: BIZNES24


Źródło dystrybucji: pap-mediaroom.pl

Wykorzystujemy pliki cookies.
Polityka Prywatności
Więcej
ROZUMIEM