Polityka i społeczeństwo

Transformacja żywności w Skierniewicach: Jak Przechowalnictwo i Przetwórstwo Wpływają na Region

Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi podkreśla, że aby skutecznie rozwijać polskie rolnictwo, niezbędne jest wsparcie wszystkich dziedzin. Minister Robert Telus zaznaczył, że w momencie transformacji nie przywiązywano wystarczającej uwagi do przetwórstwa, przechowalnictwa oraz handlu. W uznaniu znaczenia tych sektorów w rozwoju rolnictwa odbyła się uroczysta inauguracja działalności Laboratorium Fizjologii Pozbiorczej Produktów Ogrodniczych w Instytucie Ogrodnictwa – Państwowym Instytucie Badawczym w Skierniewicach.

Kierunki rozwoju rolnictwa

Minister Robert Telus zauważył, że wytwarzanie żywności jest już na wysokim poziomie i teraz skupiamy się na przechowalnictwie i przetwórstwie.

Znaczenie bezpieczeństwa żywnościowego

Minister Telus podkreślił, że bezpieczeństwo żywnościowe jest kluczowym elementem naszego bezpieczeństwa narodowego.

„Łańcuchy żywnościowe zapewniają bezpieczeństwo, a badania w zakresie przechowalnictwa i przetwórstwa są niezbędne” – powiedział szef resortu rolnictwa.

Instytut Ogrodnictwa – Państwowy Instytut Badawczy i jego laboratorium

Minister Telus uznał, że nauka odgrywa ogromną rolę w odbudowie i ulepszeniu przetwórstwa i przechowalnictwa.

Instytut Ogrodnictwa – Państwowy Instytut Badawczy w Skierniewicach, działający od ponad 70 lat, jest ważnym ośrodkiem naukowym wspierającym rozwój polskiego ogrodnictwa. Badania przeprowadzane przez IO-PIB przynoszą korzyści ekonomiczne polskim gospodarstwom. Instytut specjalizuje się w przetwórstwie i przechowalnictwie produktów ogrodniczych.

Kształtowanie postępu w zakresie przechowalnictwa

Minister Telus podkreślił, że przechowalnictwo jest jednym z ważniejszych obszarów, na których powinniśmy skupić się w celu postępu.

„Konieczne jest wdrażanie nowych rozwiązań i technologii w przechowalnictwie, aby poprawić jakość i przydatność produktów żywnościowych” – powiedział minister.

Wpływ IO-PIB na rozwój przechowalnictwa

Instytut Ogrodnictwa – Państwowy Instytut Badawczy w Skierniewicach wspiera postęp w zakresie przechowalnictwa i przetwórstwa produktów ogrodniczych. IO-PIB opracowuje i wdraża rozwiązania technologiczne, które pozwalają poprawić jakość żywności i trwałość produktów.

IO-PIB ciągle zwiększa swój potencjał badawczy, co widać po otwarciu Laboratorium Fizjologii Pozbiorczej Produktów Ogrodniczych. To innowacyjne miejsce posiada nowoczesny system sterowania i monitorowania składu kontrolowanej atmosfery oraz eksperymentalne kontenery, pozwalające na prowadzenie precyzyjnych badań na światowym poziomie. Ten unikalny w skali kraju obiekt jest odpowiednikiem warunków rzeczywistych, zapewniając wysoki poziom badań naukowych.

Minister Telus podsumował, że Instytut w Skierniewicach rozwija się w dynamiczny sposób, stając się symbolem rozwoju polskiego rolnictwa.

Komunikaty publikowane w serwisie PAP są dostarczane bez jakichkolwiek zmian w treści przez nadawcę. Nadawca odpowiada za treść komunikatu zgodnie z art. 42 ust. 2 ustawy prawo prasowe. (PAP)


Informacja pochodzi z serwisu: pap-mediaroom.pl

Wykorzystujemy pliki cookies.
Polityka Prywatności
Więcej
ROZUMIEM