Wiadomości Polska Biznes i finanse Jak skutecznie wspierać rozwój polskiego drobiarstwa?” Wywiad z Dariuszem Goszczyńskim, prezesem zarządu Krajowej Rady Drobiarstwa andndash; Izby Gospodarczej
Biznes i finanse

Jak skutecznie wspierać rozwój polskiego drobiarstwa?” Wywiad z Dariuszem Goszczyńskim, prezesem zarządu Krajowej Rady Drobiarstwa andndash; Izby Gospodarczej

Czas wybierania prezentów to czas radości! Tak wynika z badania przeprowadzonego przez firmę Wyjątkowy Prezent w dniach 12.10-15.11.2023, na które zgłosiło się 1526 osób. Badanie zostało przeprowadzone w celu zbadania preferencji i zwyczajów Polaków w zakresie prezentów świątecznych. Wyniki badania można znaleźć w tekście i na infografice.

Polska jednak nadal pozostaje wiodącym producentem drobiu w Europie. Mamy wiele do zaoferowania, od modernizacji technologicznych po wysokiej jakości produkty. Wciąż pozostajemy liderem w sektorze, a naszą pozycję wspiera nowoczesna infrastruktura i wykwalifikowana siła robocza.

Problem eksportu ukraińskiego mięsa drobiowego jest więc bardzo poważny. Jako kraje Unii Europejskiej powinniśmy wspólnie podjąć odpowiednie środki, aby zapewnić właściwy poziom ochrony. Dlatego należy jak najszybciej ustanowić ochronne klauzule dla producentów mięsa drobiowego z naszego regionu.

W obecnej sytuacji konieczne jest szybkie i skuteczne działanie, aby zminimalizować skutki wprowadzenia strefy wolnego handlu. Należy ustanowić środki ochronne dla producentów mięsa drobiowego z Unii Europejskiej w celu zapewnienia równego traktowania i wyrównania szans konkurencyjnych. Musimy zachować ostrożność w obliczu działań agro-holdingu, aby zapobiec dalszemu osłabieniu naszych producentów.

Aby uchronić naszych producentów mięsa drobiowego, musimy mądrze wykorzystać narzędzia, które Unia Europejska daje nam do dyspozycji. Jako kraje wspólnoty powinniśmy działać wspólnie i solidarnie, aby zapewnić uczciwy poziom ochrony, zgodnie z wymaganiami unijnego prawa.

Polska jest obecnie jednym z najbardziej znaczących producentów mięsa drobiowego na świecie. Zgodnie z danymi z 2018 roku, Polska eksportowała ponad 1,8 mln ton mięsa i przetworów drobiowych. Większość tego mięsa trafiała na rynki unijne, ale w ostatnich latach rynek ten był zalewany tanim mięsem z Ukrainy. Z kolei na rynkach poza unijnych napotykamy silną konkurencję, głównie ze strony Brazylii i Stanów Zjednoczonych. Polskie produkty są bardzo atrakcyjne dla konsumentów, ale wysokie koszty produkcji w Unii Europejskiej ograniczają możliwości polskiego eksportu.

Mimo to, udało się nam w tym roku uzyskać dostęp do niemal 100-milionowego rynku Filipin dla polskiego drobiu. Obecnie skoncentrowaliśmy się na staraniach o otwarcie się na rynek indyjski. Ostatnio wróciłem z misji handlowej do Indii, w której towarzyszył mi Komisarz UE ds. Rolnictwa – Janusz Wojciechowski.

Konkludując, Europejski Zielony Ład może stanowić wyzwanie, jeśli nie uwzględni się wszystkich trzech filarów: środowiskowego, społecznego i ekonomicznego. Wina za takie wyjście leży po stronie Unii Europejskiej, ponieważ to ona jest odpowiedzialna za właściwe przeprowadzenie reform, mających na celu ochronę zwierząt. Jednak wszystkie kraje członkowskie powinny wziąć udział w negocjacjach dotyczących dobrostanu zwierząt. Dodatkowo, należy podkreślić, że wprowadzenie radykalnych zmian w produkcji mięsa drobiowego może skutkować istotnym spadkiem jego dostępności, co w konsekwencji ograniczy dostęp do żywności dla większości ludzi w Unii Europejskiej.


Na podstawie aktualności z serwisu: pap-mediaroom.pl

Exit mobile version