15 stycznia odbyła się konferencja podsumowująca przebieg kampanii cukrowniczej 2023/2024 na terenie Oddziału Krajowej Grupy Spożywczej S.A. – Cukrowni Kluczewo.
W spotkaniu wzięli udział m.in.: prezes zarządu Krajowej Grupy Spożywczej S.A. Marek Zagórski, dyrektor Cukrowni Kluczewo Paweł Dawiskiba, prezes Krajowego Związku Plantatorów Buraka Cukrowego Krzysztof Nykiel, prezes zarządu Okręgowego Związku Plantatorów Buraka Cukrowego w Bydgoszczy Józef Pawela, Prezydent Stargardu Rafał Zając oraz były Minister Rolnictwa Artur Balazs.
W 2023 roku Krajowa Grupa Spożywcza S.A. odnotowała rekordową kampanię cukrowniczą pod względem ilości skupionych buraków i produkcji cukru. W dniu 28 grudnia 2023 r. spółka wyprodukowała 1 milion ton cukru, a do 11 stycznia 2024 r. jej oddziały skupiły około 7,3 mln ton buraków cukrowych. Średnio kampania cukrownicza w Spółce trwa 118 dni.
„Istotnym elementem sukcesu tegorocznej kampanii jest partnerstwo z plantatorami buraka cukrowego. Nie jest to wyłącznie układ czysto biznesowy – dokładamy do podstawowej relacji dostawcy i odbiorcy dodatkowe elementy, takie jak wiedza, zaopatrzenie w środki produkcji, czy finansowanie. Pogłębianie tych relacji jest dla nas istotne, dlatego staramy się przenosić te pozytywne aspekty na współpracę z przedstawicielami innych segmentów” – powiedział Marek Zagórski – prezes zarządu Krajowej Grupy Spożywczej S.A.
„Dzięki współpracy i rzetelnej dyskusji z Krajową Grupą Spożywczą S.A. można powiedzieć, że uprawa buraka cukrowego jest opłacalna. Obecne ceny buraka cukrowego gwarantują zwrot z uprawy i zysk dla plantatora” – powiedział Józef Pawela – prezes zarządu Okręgowego Związku Plantatorów Buraka Cukrowego w Bydgoszczy.
„Od 140 lat produkujemy w Kluczewie cukier. W trakcie pierwszej kampanii, która skończyła się dokładnie 15.01.1885 roku wyprodukowano 2600 ton cukru. Dzisiaj produkujemy tyle w ciągu dnia” – powiedział Paweł Dawiskiba – dyrektor Oddziału Cukrownia Kluczewo.
Średnia polaryzacja skupowa dla Krajowej Grupy Spożywczej S.A. od początku kampanii na dzień 11 stycznia wynosi 16,4%.
Wg stanu na dzień 11 stycznia br. średnia cena buraków cukrowych kontraktowanych z dopłatami wynosi 228,5 zł netto.
Plantatorzy dostarczający buraki do Krajowej Grupy Spożywczej S.A. w 2023 roku otrzymają zapłatę za buraki kontraktowane o zawartości cukru 16% w kwocie netto nie mniejszej niż 46,5 euro za 1 tonę. Na tę kwotę składa się cena podstawowa 45 €/t i świadczenie gwarantowane w kwocie 1,5 €/t (zaliczka na poczet świadczenia dodatkowego powiązanego z ceną cukru).
Pochodzenie informacji: pap-mediaroom.pl