Hotel Mercure Poznań Centrum obchodzi w tym roku 60-lecie istnienia, kontynuując tradycje pierwszego luksusowego hotelu Merkury zbudowanego w powojennej Polsce. Z tej okazji szef kuchni restauracji, Mikołaj Adamczyk, zaprasza na kulinarną podróż w czasie, inspirowaną historycznymi menu i we współpracy z szefem kuchni z tamtych lat, Wojciechem Wiciakiem, stworzył kartę retro, przenosząc nas do lat siedemdziesiątych i osiemdziesiątych.
„Okazją jest zbliżająca się 60. rocznica otwarcia hotelu Mercure Poznań. Chcemy przybliżyć smaki, z których nasz hotel jest znany od lat” – mówi Marcin Procajło, dyrektor Hotelu Mercure Poznań Centrum.
W hotelowej restauracji można spróbować takich dań jak łosoś w galarecie, sandacz „Colbert”, tournedos z polędwicy na grzance „Rossini” z sosem maderowym czy legendarny krem owocowy „Merkury”.
Restauracja hotelowa oferuje szeroki wybór dań, w tym łososia w galarecie, sandacza „Colbert”, tournedos z polędwicy na grzance „Rossini” z sosem maderowym i legendarny krem owocowy „Merkury”.
„Stworzyliśmy tę kartę z myślą o osobach, które pamiętają karty Merkurego z tamtych lat i będzie to dla nich powrót do przeszłości. Mamy w niej perełki, które cieszyły się wtedy dużą popularnością. Najbardziej chyba znana jest polędwica tournedos a’la >>Rossini<< oryginalnie stworzona przez genialnego kompozytora Gioacchino Rossiniego” – wyjaśnia Wojciech Wiciak, wieloletni kucharz i szef kuchni.
Obchody jubileuszu Hotelu Mercure Poznań rozpoczęły się od inauguracji specjalnego menu historycznego, które nawiązuje do historii obiektu. Zbudowany w 1964 roku Hotel Orbis Merkury był pierwszym luksusowym hotelem w czasach PRL, powstał z inicjatywy włodarzy Poznania i zarządu Międzynarodowych Targów Poznańskich. Jego budowa zapobiegła przeniesieniu targów do innego miasta, a inspirację dla bryły budynku stanowiła siedziba UNESCO w Paryżu. Nowatorskie wnętrza i meble zaprojektowano w specjalnie utworzonym zakładzie doświadczalnym przy Państwowej Wyższej Szkole Sztuk Plastycznych w Poznaniu.
Hotel Mercure Poznań obchodzi jubileusz swojego pierwszego luksusowego obiektu z inauguracją specjalnego menu historycznego. Hotel Orbis Merkury, zbudowany w 1964 roku z inicjatywy włodarzy Poznania i zarządu Międzynarodowych Targów Poznańskich, był kluczowym miejscem w historii miasta. Jego budowa zapobiegła przeniesieniu targów do innego miasta, a bryła budynku inspirowana była siedzibą UNESCO w Paryżu. Nowatorskie wnętrza i meble zaprojektowano w specjalnie utworzonym zakładzie doświadczalnym przy Państwowej Wyższej Szkole Sztuk Plastycznych w Poznaniu.
Hotel Merkury od 60 lat jest jednym z najważniejszych miejsc w Poznaniu. Od samego początku przyciągał uwagę mieszkańców i turystów, a nawet nazwę wybrała społeczność lokalna w konkursie czytelników gazet. To miejsce, które pełni rolę centrum biznesu, kultury i polityki, a także jest popularnym miejscem spotkań. W hotelu mieści się słynna cukiernia, znana z wyjątkowych wypieków, a także odbywały się tu legendarnie bale i przyjęcia. Kuchnia hotelowa kontynuuje kulinarne tradycje, a za największą siłę hotelu uważa się jego pracowników, którzy od lat przekazują najwyższe standardy obsługi od pokolenia do pokolenia.
W 1 lipca 2001 roku hotel połączył tradycję z nowoczesnością, stając się częścią sieci największego w Europie operatora hotelowego Grupy Accor. Dzięki temu, budynek jest regularnie modernizowany, zachowując jednocześnie dziedzictwo legendarnego Merkurego. Mimo upływu lat, hotel wciąż pozostaje jednym z najbardziej nowoczesnych i prestiżowych w Poznaniu.
„Hotel Mercure Poznań to jeden z symboli Poznania. Bliskość targów i centrum miasta powoduje, że to jeden z głównych naszych partnerów strategicznych i często go odwiedzamy z gośćmi z całego świata. Hotel należy do światowej sieci Accor i to obietnica wysokiego standardu, z jakim możemy się tu spotkać” – podkreśla Jan Mazurczak, prezes zarządu Poznańskiej Lokalnej Organizacji Turystycznej.
Informacja dystrybuowana przez: pap-mediaroom.pl