Polityka i społeczeństwo

MRiRW: Światowy Dzień Mięsa (komunikat)

Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi ogłosiło, że planuje wspierać rozwój sektora mięsnego w Polsce. Oświadczenie to zostało złożone przez ministra rolnictwa i rozwoju wsi, Czesława Siekierskiego, podczas Kongresu Światowego Dnia Mięsa w Warszawie.

Minister Siekierski towarzyszył sekretarzowi stanu Czerniakowi podczas Kongresu.

Zmiany w polskim rolnictwie są zauważalne.

Siekierski podkreślił, że zmiany w sektorze mięsa rozpoczęły się 35 lat temu i przyniosły prężny rozwój sektora drobiarskiego i wołowiny. Polska jest liderem w produkcji mięsa drobiowego, ale sytuacja w sektorze trzody chlewnej wymaga jeszcze pracy. Minister zapewnił, że podejmowane są działania, aby to zmienić.

Polska prezydencja w Radzie Unii Europejskiej rozpocznie się 1 stycznia 2025 roku. Minister Czesław Siekierski podkreślił, że podczas tego okresu Polska planuje przegląd Zielonego Ładu, ze szczególnym uwzględnieniem zmian proponowanych przez Polskę. Ponadto, minister podkreślił konieczność rozpoczęcia dyskusji na temat potencjalnej przyszłej akcesji Ukrainy do UE.

Rozwój sektora mięsnego jest kluczowy dla zapewnienia bezpieczeństwa żywnościowego w obliczu rosnącej populacji. Minister rolnictwa podkreślił konieczność zwiększenia produkcji żywności o 70 proc. do 2050 roku, co wiąże się z większym zapotrzebowaniem na mięso.

Polski minister Czesław Siekierski zapewnił, że kraj będzie wspierać rozwój sektora mięsnego, aby sprostać rosnącemu zapotrzebowaniu na ten produkt żywnościowy.

Kongres Światowy Dzień Mięsa to międzynarodowe wydarzenie branży mięsnej, które zgromadziło rolników, przedstawicieli rządu, zakłady mięsne, organizacje rolnicze, naukowców i gości zagranicznych. Podczas Kongresu odbyły się nieformalne rozmowy z ambasadorem Chińskiej Republiki Ludowej w Polsce, Sunem Linjiangiem, dotyczące handlu artykułami rolno-spożywczymi. Omówiono kwestie regionalizacji w handlu drobiem oraz możliwość sfinalizowania umowy do końca roku, a także planowany audyt naszych zakładów mięsnych w celu umożliwienia eksportu.

Podczas Kongresu światowego Dnia Mięsa, przedstawiciele sektora mięsnego z Polski i z zagranicy podpisali deklarację ustanawiającą 6 czerwca Światowym Dniem Mięsa (World Meat Day). Deklarację podpisali reprezentanci:

– Związku Polskie Mięso;

– Krajowej Rady Drobiarstwa;

– Ogólnopolskiego Związku Producentów Drobiu – Poldrób;

– Stowarzyszenia Rzeźników i Wędliniarzy Rzeczpospolitej Polskiej;

– Polskiego Zrzeszenia Producentów Bydła Mięsnego;

– Polskiego Związku Hodowców i Producentów Bydła Mięsnego;

– Unii Producentów i Pracodawców Przemysłu Mięsnego;

– Krajowej Federacji Hodowców Drobiu i Producentów Jaj;

– Polskiej Federacji Hodowców Drobiu;

– European Livestock and Meat Trades Union;

– Krajowego Związku Pracodawców – Producentów Trzody Chlewnej POLPIG;

– Polskiego Związku Hodowców i Producentów Trzody Chlewnej „POLSUS”

– Organizacji #HodowcyRazem

UWAGA: komunikaty publikowane są w serwisie PAP bez wprowadzania przez PAP SA jakichkolwiek zmian w ich treści, w formie dostarczonej przez nadawcę. Nadawca komunikatu ponosi odpowiedzialność za jego treść – z zastrzeżeniem postanowień art. 42 ust. 2 ustawy prawo prasowe. (PAP)


Informacja dystrybuowana przez: pap-mediaroom.pl

Wykorzystujemy pliki cookies.
Polityka Prywatności
Więcej
ROZUMIEM